Μενού Κλείσιμο

Καψοδάσος, Χανίων

Οικισμός της κοινότητας Σκαλωτής της επαρχίας Σφακίων. Έχει υψόμετρο 120μ. και 100 κατοίκους. Η ονομασία του οφείλεται σ’ ένα καμένο δάσος.

Σε μια σπηλιά μεταξύ Σκαλωτής και Καψοδάσους καταφεύγανε οι ντόπιοι για να αποφύγουν τους Τούρκους. Η σπηλιά αυτή είχε μικρό άνοιγμα, μεγάλη χωρητικότητα και ήτανε απόρθητη. Μέσα σ’ αυτήν βρέθηκε μια εικόνα τρυπημένη από σφαίρες που παριστάνει το Χριστό. Σήμερα βρίσκεται στη διμάρτυρη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και στον Άγιο Δημήτριο.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει ανακαινιστεί. Σ’ αυτήν έχουν διασωθεί λίγες τοιχογραφίες. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ερειπωμένη βυζαντινή εκκλησία. Στον τρούλο της διακρίνεται μόνο ο Παντοκράτορας. Η εκκλησία του Αγίου Νικήτα είναι κτισμένη πάνω σε άλλη παλιότερη. Γύρω από αυτήν υπάρχουν ψηφιδωτά στις πλάκες του δαπέδου.

Ό Άγιος Χαράλαμπος είναι παλιό μοναστήρι, που τα κελιά του είναι ερειπωμένα και ο εξωτερικός τοίχος έχει πολεμίστρες. Η εκκλησία η αφιερωμένη στον ομώνυμο Άγιο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι μάλιστα διμάρτυρη, αφιερωμένη και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είναι ρυθμού βυζαντινού, τοιχογραφημένη. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χωρίς να έχει ανακαινιστεί.

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://www.tripadvisor.com/LocationPhotos-g12668961-w4-Kapsodasos_Sfakia_Chania_Prefecture_Crete.html#273610662