Μενού Κλείσιμο

Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας

Η Κανδήλα βρίσκεται στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορέων μέσα σε έναν καταπράσινο ελαιώνα, στην περιοχή του Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελείται στην ουσία από δύο χωριά, την Άνω και την Κάτω Κανδήλα και κατοικείται από 1.000 περίπου άτομα.

Το χωριό είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας πόλη Αλυζία που έφτανε μέχρι την περιοχή του διπλανού χωριού, τον Μύτικα, απέναντι από το νησάκι Κάλαμος. Η ονομασία του εικάζεται ότι προέρχεται από το κανδήλι (λυχνία) επειδή τα φώτα του χωριού έμοιαζαν από μακριά με κανδήλια.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Κανδήλα ήταν έδρα του τουρκικού αποσπάσματος που είχε υπό την εποπτεία του όλη την περιοχή.

Η γειτονιά της Άνω Κανδήλας, χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του χωριού, προσφέρει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα που απέχει 3 χιλιόμετρα, τον ελαιώνα και τα Ακαρνανικά Όρη. Στην πλατεία του πάνω οικισμού, όπως και στην πλατεία της Κάτω Κανδήλας, βρίσκονται καφετέριες και ταβέρνες, ενώ και στις δύο υπάρχουν κανάλια με τρεχούμενο νερό. Στην Άνω Κανδήλα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα, τον οποίο πολύς κόσμος επισκέπτεται για να θαυμάσει τη θέα από ψηλά. Ο ενοριακός ναός της Κανδήλας που βρίσκεται στον κάτω οικισμό είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή.

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία κοντά στην Κανδήλα είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που  χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και έχει χτιστεί στο βάθος σπηλαίου, ο εφημεριακός μέχρι το 1800 ναός της Παλαιοχωρίτισσας που έχει τέμπλο τοιχογραφημένο με όμορφες εικόνες και το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων με τα σωζόμενα κελιά.

Φωτό: https://www.dimosxiromerou.gr/