Μενού Κλείσιμο

Κανάλα Κύθνου

Η Κανάλα είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Κύθνου χτισμένος γύρω από το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού και έχει πάρει το όνομά του από την εικόνα της Παναγιάς Κανάλας, προστάτιδας του νησιού. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Χώρας και 10 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, τον Μέριχα.

Η Παναγία η Κανάλα, από τα πιο γνωστά θρησκευτικά προσκυνήματα στις Κυκλάδες, βρίσκεται μέσα σε όμορφο φυσικό τοπίο. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού, που ο θρύλος αναφέρει ότι χτίστηκε μετά από την επεισοδιακή εύρεση της εικόνας από Κύθνιους ψαράδες. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αναδύθηκε από την θάλασσα στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι ένα εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής και την αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης το 1575. Κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι στην Κύθνο με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και της μπάντας του Ναυτικού. Κατά την περιφορά της εικόνας γίνεται αναπαράσταση της εύρεσής της. Η Παναγιά η Κανάλα έχει κάνει πάρα πολλά θαύματα σε πιστούς που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της. Την αναφέρει και ο Νίκος Γκάτσος στο περίφημο «Κυκλαδίτικο» που έχει μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο οικισμός της Κανάλας είναι χτισμένος πάνω από την παραλία Μεγάλη Άμμος, η οποία είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κύθνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες πλήθος κόσμου επισκέπτεται την εκκλησία και απολαμβάνει το μπάνιο του στα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Κοντά στην παραλία της Μεγάλης άμμου βρίσκονται δύο ακόμα πανέμορφες παραλίες, η παραλία Αντώνηδες και το Αμμουδάκι. Στην περιοχή λειτουργούν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες.

Στην μύτη της χερσονήσου της Κανάλας βρίσκεται απομονωμένο και δίπλα στην θάλασσα, το κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο του, που πανηγυρίζει στις 8 Ιουνίου.