Μενού Κλείσιμο

Κάμπος Βοιών Λακωνίας

 

 

Ο Κάμπος ή Δερματιάνικα, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα χωριό που βρίσκεται στον κάμπο των Βατίκων κοντά στο όρος Κοκκινόβραχος και απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη.

Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικείτο από τον 9ο αιώνα π.Χ. καθώς έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι υστερομυκηναϊκής περιόδου. Επίσης έχουν έρθει στο φως ταφικά ευρήματα του 4ου αιώνα π.Χ. και των πρώτων Ρωμαϊκών χρόνων.

Η σύγχρονη κατοίκηση έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα από Μεσοχωρίτες. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι ο πρώτος οικιστής ήταν κάποιος που ονομαζόταν Παπαδάκης και εμπορευόταν δέρματα ζώων. Οι κάτοικοι των γειτονικών οικισμών των φώναζαν δερμάτη με αποτέλεσμα να μείνει ως επώνυμο στους απογόνους του και το χωριό να ονομάζεται μέχρι σήμερα ανεπίσημα Δερματιάνικα.

Η παραλιακή περιοχή του χωριού ονομάζεται Νερατζώνα. Στην πλατεία του χωριού και δίπλα στο κοινοτικό κτίριο, το παλιό διδακτήριο, υπάρχουν μικρά καφενεδάκια και λίγο πιο πέρα η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, βασιλικού ρυθμού. Στα ριζά του Κοκκινόβραχου υπάρχει το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Μηνά που ανακαινίστηκε το 2001. Ο Κοκκινόβραχος πήρε το όνομα του από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του βράχου και η σχεδόν κάθετη επιφάνειά του προκαλεί δέος. Ανατολικά βρίσκονται τα παλιά λατομεία πωρόλιθου που τροφοδοτούσαν με οικοδομικό υλικό την περιοχή των Βατίκων.

Στον Κάμπο παρασκευάζεται το λεγόμενο «λικέρ του γάμου» ή «μελιτόκρασο» που αποτελείται από νερό και τρία διαφορετικά είδη μελιού. Κατά την παράδοση, τα νιόπαντρα ζευγάρια έπρεπε να το πίνουν τακτικά σε όλη τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος.

 

 

 

Φωτό:  https://www.visitvatika.gr/el/vatika/villages/kampos.html