Μενού Κλείσιμο

Καμπιά Εύβοιας

Τα Καμπιά είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κεντρικής Εύβοιας, αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του Μέγα Λόγγου, τμήματος του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Το φυσικό περιβάλλον με τα τρεχούμενα νερά και την πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με τα γραφικά σπίτια των Καμπιών συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Στενή και 34 περίπου χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα.

Στολίδι του χωριού είναι το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που ξεπροβάλλει από μια σπηλιά μέσα σε μια κατάφυτη από πλατάνια τοποθεσία με πολλά τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και μια μικρή λίμνη με πράσινα νερά. Επί Τουρκοκρατίας βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο τρία σπίτια και ένας νερόμυλος, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχουν κάποια ερειπωμένα σπίτια του παλιού οικισμού. Σήμερα η περιοχή έχει διαμορφωθεί με πλακόστρωτο, γεφυράκι που περνά από τη ρεματιά και βρύσες από τις οποίες τρέχει κρυστάλλινο νερό.

Στην είσοδο των Καμπιών υπάρχει άλλο ένα όμορφο σημείο, το φαράγγι του Χάβου με το αρχαίο υδραγωγείο, εντυπωσιακές βάθρες, σπηλιές και τρεχούμενα νερά, ιδανικό για τους λάτρεις του canyoning.

Φωτό: Kampia Evias / Καμπιά Ευβοίας (Dirfys) | Facebook