Μενού Κλείσιμο

Καμάρα Καλυδωνιάς

Η Καμάρα είναι οικισμός της κοινότητας Καλυδωνίας Κισάμου και έχει 65 κατοίκους. Πολύ κοντά στον οικισμό και προς τα βόρεια της κοινότητας Καλυδωνίας υπάρχει μια τοποθεσία με εξαιρετική θέα. Όποιος περάσει από ‘κει μπορεί να θαυμάσει (= καμαρώσει) κάτω τον κάμπο μέχρι τα Χανιά και ακόμα μέχρι τον κόλπο Κολυμπαρίου. Εξαιτίας αυτής της θέσης και από το ρήμα καμαρώνω λέγεται ότι προήλθε το σημερινό όνομα του χωριού Καμάρα.

Οι ντόπιοι κάτοικοι της Καμάρας διηγούνται μια ιστορία για κάποιον συγχωριανό τους με το όνομα Εμμ. Φουντουλάκης, που συνέβη τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Λένε λοιπόν ότι ο Φουντουλάκης μόλις έμαθε την σύλληψη του οπλαρχηγού της δυτικής Κισάμου Γεωργίου Σκαλίδη και την απόφαση των Τούρκων να τον σκοτώσουν, αφού πρώτα πήρε την άδεια από τους πρόκριτους της περιοχής, ξεκίνησε για να παραπονεθεί στον πασά των Χανίων.

Πράγματι ο πασάς τον άκουσε κι εκείνος με την σειρά του έκανε διάβημα στον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, που τελικά ενέκρινε την απελευθέρωση του Σκαλίδη. Στην Καμάρα απαντούμε τις παλιές εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου καθώς επίσης και την καινούρια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Συναντούμε ακόμα εδώ μια διμάρτυρη εκκλησία, αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία και την Αγία Ευδοξία. Η εκκλησία αυτή έχει ανεγερθεί με προσφορά του χωριανού Ιωάννη Αγγελιουδάκη.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.