Μενού Κλείσιμο

Καλυβιανή Γραμβούσας

Η Καλυβιανή είναι οικισμός της κοινότητας Γραμβούσας Κισάμου του νομού Χανίων. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5χμ. δυτικά του κέντρου της κοινότητας και κατοικείται σήμερα από 200 περίπου άτομα.

Είναι ένας από τους πιο παλιούς οικισμούς της κοινότητας. Αναφέρεται ότι τον καιρό των πειρατών εδώ, στην ονομαζόμενη κοιλάδα των Μεσογείων, γίνονταν πολλές πειρατικές επιδρομές κι έτσι οι κάτοικοι της περιοχής δεν τολμούσαν να κτίσουν τα χωριά τους στον κάμπο. Προτιμούσαν τις βουνοπλαγιές και τα χωριά και τα σπήλαια που βρίσκονταν ψηλά στο ακρωτήρι

Τα καλοκαίρια όμως πλησίαζαν τον κάμπο, όπου υπήρχε άφθονο νερό, έφτιαχναν τις καλύβες τους και ζούσαν εκεί όσο κρατούσαν οι καλοκαιρινές τους ασχολίες. Ένα απ’ αυτά τα μέρη, με τις καλύβες, όταν πια οι πειρατικές επιδρομές δεν ήταν τόσο συχνές, άρχισε να κατοικείται μόνιμα και να εξελίσσεται σε μεγάλο χωριό που πήρε τ’ όνομα Καλυβιανή.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας είχαν εγκατασταθεί εδώ μόνο μερικές οικογένειες Τούρκων. Αναφέρεται μάλιστα ότι ένας απ’ αυτούς ήταν ο αρχηγός των τουρκικών στρατευμάτων της περιοχής. Λέγεται ότι ήταν φοβερά αιμοβόρος και οι κάτοικοι υπέφεραν απ’ αυτόν και την ασυδοσία των στρατιωτών του. Ο Τούρκος αυτός ονομαζόταν Σκελτεράν Χαχίμ Σαλάν και ήταν τόσο γνωστός, που οι μεταγενέστεροι χαρακτήριζαν τους αδίστακτους με τ’ όνομά τους και τους έλεγαν Σκελτεράνοuς.

Όταν οι Τούρκοι αποχώρησαν από την Κρήτη τα λιγοστό τούρκικα σπίτια τα κατοίκησαν Χριστιανοί κι έτσι μερικά απ’ αυτά διατηρήθηκαν.

Στην Καλυβιανή συναντάμε την παλιά εκκλησία της Υπαπαντής. Η εκκλησία είχε παλιότερα αγιογραφίες που δυστυχώς καταστράφηκαν με τον καιρό. Σήμερα λειτουργεί και μάλιστα, στη γιορτή της γίνεται μεγάλο πανηγύρι με χορούς γλέντι και σφάξιμο κατσικιών.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: http://www.kissamoshotels.com