Μενού Κλείσιμο

Καλύβια Πέλλας

Τα Καλύβια είναι ένα μεγάλο χωριό του Δήμου Σκύδρας με περισσότερους από 1.000 κατοίκους που έχουν ως κύρια απασχόλησή τους τη γεωργία και λιγότερο την κτηνοτροφία. Μέχρι το 1900 κατοικούσαν στο χωριό Τούρκοι στρατιώτες, καθώς υπήρχε εκεί στρατόπεδο τσέκων-τσερκέζων. Οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι ήταν γηγενείς Μακεδόνες από τα γύρω χωριά που εγκαταστάθηκαν στο χωριό των Καλυβίων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Εκείνη την εποχή η περιοχή όπου βρίσκονται τα Καλύβια ήταν γεμάτη με «τούμπες», δηλαδή ένα ψηλό μέρος χωρίς νερό. Οι περισσότεροι από τους νέους κατοίκους ήταν ψαράδες στη λίμνη Γιαννιτσών, οι οποία έφτιαχναν καλύβες με πλήθια και οροφή με ξύλα και νερόχορτα από τον βάλτο. Από αυτές τις καλύβες πήρε το χωριό το σημερινό του όνομα.

Το 1913-14 εγκαταστάθηκαν στα Καλύβια οικογένειες κτηνοτρόφων Βλάχων από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάικου, ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν και  Ανατολικοθρακιώτες ΄Έλληνες από τη χερσόνησο της Καλλίπολης. Το 1934 προστέθηκαν στον πληθυσμό και βλάχοι από το χωριό Αητομηλίτσα (Ντένισκο) της Κόνιτσας και τη δεκαετία του 1970 μετοίκησαν στα Καλύβια και ορισμένες οικογένειες βλάχων από τον Άγιο Γερμανό και την ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Μηνάς που πανηγυρίζει στις 11 Νοεμβρίου. Είναι μια όμορφη μεγάλη εκκλησία με ψηλό καμπαναριό και στέγη με καμάρες πριν την κεντρική είσοδο.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by thomastonarezos)