Μενού Κλείσιμο

Καλυδωνιά

Η Καλυδωνία είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου, που βρίσκεται σε απόσταση 27χμ. δυτικό από τα Χανιά και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 120μ περίπου. Οι 307 κάτοικοι της κοινότητας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τα σπουδαιότερα προϊόντα τους είναι το λάδι, τα σταφύλια, το κρασί και τα κηπευτικά.

Στην κοινότητα Καλυδωνίας υπάγονται και οι οικισμοί Βένι, Καμάρα, Κουμούλη και Μελισσουργείο.

Το χωριό Καλυδωνία δεν είχε πάντα αυτό το όνομα. Παλιότερα ονομαζόταν Αγκαθές, εξαιτίας των πολλών αγκαθιών που υπήρχαν στην περιοχή. Στις 5 Μαΐου του 1958 το χωριό μετονομάστηκε σε Καλυδωνία.

Το όνομα αυτό το έδωσε στο χωριό ο μετανάστης Αντώνιος Λαμπρινάκης που μέχρι τότε ζούσε στο προάστιο Καλυδωνία της Καλιφόρνιας. Ο Λαμπρινάκης, που σήμερα έχει πεθάνει, έδωσε αυτήν την ονομασία στο χωριό γιατί η προέλευση του ονόματος είναι ελληνική.

Σύμφωνα με τις απόψεις των κατοίκων, το χωριό κατοικούνταν από τη μινωική εποχή. Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι τάφοι που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές του χωριού.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας στην Καλυδωνία ζούσαν Τούρκοι και Έλληνες. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού είναι γνήσιοι Κρητικοί, άποικοι από τα γύρω μέρη. Οι παλιότερες οικογένειες που συναντάμε στην Καλυδωνία είναι οι: Κακαβελάκηδες, Καλατζάκηδες, Αγγελιουδάκηδες, Λαμπρινάκηδες, Χατζηδάκηδες, Γεωργουσάκηδες, Τζερανάκηδες, Μακράκηδες, Παταγάκηδες και οι Μαλανδράκηδες.

Στο χωριό Καλυδωνία απαντούμε την όμορφη μητροπολιτική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Η Αγία Ειρήνη είναι μια καινούρια εκκλησία, που έκτισε η κοινότητα με εράνους, ύστερα από την πρόταση του Μητροπολίτη Ειρηναίου και τη φροντίδα του δημοσιογρόφου Κακαβελάκη. Εδώ βρίσκεται ακόμα η εκκλησία του Σωτήρα. Είναι μια εκκλησία που κτίστηκε εξ ολοκλήρου από τις προσφορές του ενοματόρχη Ε.Α. Κνιθάκη Νικολάου του Βασιλείου, που σήμερα ζει στα Χανιά.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.