Μενού Κλείσιμο

Καλόξυλος Νάξου

O γραφικός Καλόξυλος, με το αυθεντικό παραδοσιακό του χρώμα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Νάξου. Χτισμένος σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, αμπέλια, πλατάνια, βελανιδιές και οπωροφόρα δένδρα, συμπληρώνει το δώρο που του έδωσε η φύση με γραφικά δρομάκια, καμάρες, άσπρα σπιτάκια με μπλε παραθυρόφυλλα και λουλουδιασμένες αυλές που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Ο Καλόξυλος αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1539.

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία είναι διακοσμημένη με μαρμάρινους κίονες και τέμπλο φτιαγμένα από τα χέρια Τηνιακών γλυπτών. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά βυζαντινά ξωκλήσια, με πιο σημαντικά την Παναγία Δαμιώτισσα του 9ου-10ου αιώνα και τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο που η ανοικοδόμησή του τοποθετείται στην εποχή της Εικονομαχίας (8ος-9ος αιώνας) επειδή καλύπτεται από στρώμα με ανεικονικές τοιχογραφίες.

Στο κέντρο του χωριού είναι επισκέψιμο το ελαιοτριβείο που λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Το κτίριο είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 1664 ως πύργος κάποιας οικογένειας, αλλά τα σχέδια δεν ολοκληρώθηκαν και από το 1880 περίπου το υπάρχον κτίριο στέγαζε χειροκίνητο ελαιοτριβείο που μετατράπηκε σε ηλεκτροκίνητο το 1928. Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του ίδρυσε ηλεκτρική εταιρεία που παρείχε ρεύμα στην περιοχή μέχρι την έναρξη του πολέμου το 1940. Το ελαιοτριβείο εκσυγχρονίστηκε το 1950 και λειτούργησε μέχρι το 1987.

Κοντά στην είσοδο του Καλόξυλου βρίσκεται ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο με μια πλούσια συλλογή αντικειμένων και σκευών παλαιότερων χρόνων.