Μενού Κλείσιμο

Καλοχώρι Λάρισας

Το Καλοχώρι βρίσκεται στην πεδινή λεκάνη του Συκουρίου, στις ρίζες του Κισσάβου και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας. Οι περισσότεροι από τους περίπου 500 κατοίκους του χωριού είναι Βλάχοι με καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί ίχνη από τη Νεολιθική εποχή και την Εποχή του Χαλκού. Σημαντικό εύρημα είναι μία ναϊκόσχημη αναθηματική στήλη των αρχών του 20ού αιώνα π.Χ. λαξευμένη σε γκριζόλευκο μάρμαρο. Στην επιγραφή αναγράφεται: Αρτέμιδι Θροσία Ευπάτρα Πασιμελοντεία τελέουμα», γεγονός που μαρτυρά ότι λατερευόταν η θεά Άρτεμη ως θροσία, δηλαδή ως προστάτιδα των εγκύων.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Τόιβασι Ορτά και υπήρξε από το 1912 έδρα της Κοινότητας Τόιβασι που περιλάμβανε και τα χωριά Σουφλάρ (το σημερινό Χειμάδι) και Τζαμί (σήμερα Νέσσων). Οι κάτοικοι και των τριών χωριών ήταν σκηνίτες ‒δηλαδή μετακινούμενοι‒ κτηνοτρόφοι οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πήγαιναν στην Οχρίδα και αργότερα στα βουνά της Φλώρινας.

Στην περιοχή ζούσαν μέχρι το 1881 Τούρκοι Κονιάροι οι οποίοι σταδιακά πούλησαν τη γη τους σε Βλάχους που αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και οι ίδιοι αποχώρησαν. Οι σημερινοί κάτοικοι έχουν διατηρήσει την πολιτιστική τους ταυτότητα και εξακολουθούν να μιλούν στα σπίτια τους την προφορική βλάχικη γλώσσα, βέβαια σπανιότερα από ότι παλιότερα. Διατηρούν όμως τη μουσική τους παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Το παλιό δημοτικό σχολείο του Καλοχωρίου με την ξύλινη στέγη και τα κεραμίδια «βυζαντινού τύπου» που χτίστηκε το 1908 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το κτίριο έχε λιτές όψεις με νεοκλασικά στοιχεία και η πρόσοψή του στέφεται με τριγωνικό αέτωμα.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης που πανηγυρίζει στις 7 Ιανουαρίου.

Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Καλοχώρι είναι το καρναβάλι που διοργανώνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα.

Φωτό: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου Λάρισας (culture.gr)