Μενού Κλείσιμο

Καλημεριάνοι Εύβοιας

Οι Καλημεριάνοι είναι ένα όμορφο χωριό με αρχοντικά πετρόκτιστα σπίτια, χτισμένο στη νότια πλαγιά ενός μεγάλου λόφου και με θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Απέχει 3 χλμ από την Κύμη και 78 χλμ από τη Χαλκίδα. Οι κάτοικοι έφταναν τους 303 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την ωραία τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένο, δηλαδή στην Καλή + μεριά.

Η δημιουργία του χωριού πρέπει να έγινε την περίοδο των τελευταίων αιώνων της Bυζαντινής Aυτοκρατορίας. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και οι Φράγκοι εκμεταλλευόμενοι την πλούσια εκκλησιαστική περιουσία την παραχώρησαν στο Λατινικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Από τα χρόνια του Βυζαντίου υπήρχε στους Καλημεριάνους φρούριο γνωστό με το όνομα «Κάστρο των Βαλουά» και ο οικισμός ήταν γνωστός με το όνομα αυτό. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο οικισμός εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ακμή και ονομαζόταν «Καστέλα Βάλλα», ενώ  τα  ονόματα «Καστροβασιλιά», ή «Καστροβαλάς», ή «Καστραβαλιά» εμπεριείχαν όλα τα χωριά της περιοχής. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους οι Καλημεριάνοι παρουσίασαν ιδιαίτερη ακμή, επεκτάθηκαν  και εξελίχθηκαν στο κέντρο του «Καστροβαλά», παίρνοντας το προσωνύμιο του «Αρχοντομαχαλά».

Το 19ο αιώνα άνθησε οικονομικά χάρη στη παραγωγή κρασιού, λαδιού και μεταξιού. Το 1870 πολλοί κάτοικοι των Καλημεριάνων απασχολούνταν στο λιγνιτωρυχείο στο “Έντζι”. Το χωριό είχε τρεις νερόμυλους και οκτώ βυρσοδεψεία, ενώ από τα ανθρακωρυχεία της περιοχής εξορυσσόταν λιγνίτης άριστης ποιότητας. Στα κοιτάσματα του λιγνίτη ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς διάφορα παλαιοντολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο ζώο που έμοιαζε με τον σημερινό ιπποπόταμο και έζησε πριν από 70 εκατ. χρόνια, στην Ολιγόκαινο περίοδο. Ο σκελετός του φυλάσσεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Αξιοθέατα των Καλημεριάνων είναι η βρύση Σουμανιάνου, η κάτω βρύση του χωριού, το παλαιό ελαιοτριβείο, ο παλιός μύλος Κανιά, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τα διάσπαρτα πετρόχτιτσα αρχοντικά και τα ξωκλήσια.

Οι κάτοικοι διοργανώνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι να γίνεται στις  15 Αυγούστου όπου σε ομαδικό υπαίθριο γεύμα οι επισκέπτες γεύονται το τοπικό στιφάδο.

 

 

 

 

 

 

 

Φωτό: https://mapio.net/wiki/Q12878664-el/