Μενού Κλείσιμο

Καλαμωτό Θεσσαλονίκης

Το Καλαμωτό είναι ένα πεδινό χωριό που απέχει 50 χιλιόμετρα από τη πόλη της Θεσσαλονίκης. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Λαγκαδά και αριθμεί γύρω στους 800 κατοίκους.

Κοντά στο χωριό, στην περιοχή «Χιλιόδεντρα» υπάρχει ένα σπάνιο μνημείο της φύσης με τεράστια δέντρα και ιστορία περισσότερων από δύο χιλιάδων ετών. Ο θρύλος λέει ότι σε αυτό το δάσος γύμναζε ο Μέγας Αλέξανδρος το ιππικό του και προετοίμαζε τους άνδρες του για τις μονομαχίες.

Λίγα μέτρα πιο μακριά έχουν έρθει στο φως ευρήματα από την αρχαία πόλη Καλινδοία που βρισκόταν σε εκείνη την περιοχή. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο θαλαμωτός τάφος που αποτελείται από προθάλαμο και δύο επάλληλους θαλάμους. Μία μικρή μαρμάρινη είσοδος οδηγούσε από τον προθάλαμο στον επάνω θάλαμο. Το δάπεδο του επάνω θαλάμου αποτελείται από πέντε καλά αρμοσμένες μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες δημιουργούσαν την οροφή του κάτω κρυφού θαλάμου, στον οποίο δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης. Η κατασκευή του θαλάμου αυτού είναι ιδιαίτερα πολυτελής αφού και οι τέσσερις κάθετες πλευρές του έχουν επικαλυφθεί με χοντρές και καλά λειασμένες μαρμαρόπλακες. Στον τάφο βρέθηκαν πέντε τουλάχιστον ταφές που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου μέχρι και τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα. Τα κτερίσματα του τάφου περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, άωτα σκυφίδια, λύχνους, πινάκια, μυροδοχεία και θραύσματα χάλκινων επιχρυσωμένων στεφανιών.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων έχει βρεθεί, επίσης, ένα δημόσιο κτίριο, το Σεβαστείο, με συνολικό μήκος 70 μέτρα, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσες αφιερωμένες στη λατρεία του Δία, χώρο συμποσίων και το Βουλευτήριο της πόλης. Εκεί ανακαλύφθηκε ανδριάντας του Οκταβιανού Αύγουστου και η κεφαλή του ήρωα Μελέαγρου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Ανάμεσα στις πολλές επιγραφές με ονόματα κατοίκων των Καλινδοίων του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ., ξεχωρίζουν αυτή του ιερέα Αγαθάνορος που είναι αφιερωμένη στον Ασκληπιό και τον Απόλλωνα και η ενεπίγραφη στήλη της εποχής του μεγάλου Αλεξάνδρου, στην οποία αναγράφεται: «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΔΩΚΕ ΜΑΚΕΔΟΣΙ ΤΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ».

Στο Καλαμωτό λειτουργεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με παλαιοντολογική έκθεση που περιλαμβάνει απολιθωμένα οστά και συλλογή πετρωμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα βρίσκονται οστά προϊστορικών ζώων, όπως το σαγόνι μιας γιγαντιαίας ύαινας που έζησε πριν περίπου 2.000.000 χρόνια, η κάτω γνάθος ενός γιγάντιου ελαφιού και οστά από ελέφαντα, ρινόκερο, ιπποπόταμο, μεγαλόκερο, βίσονα, μαχαιρόδοντα, λύκο και άλογο.