Μενού Κλείσιμο

Καλαμιτσιαλεξανδρου Χανίων

Είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου. Βρίσκεται σε απόσταση 32χμ. από τα Χανιά, σε υψόμετρο 130μ. και έχει 160 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, σουλτανίνας, κρασιού και πορτοκαλιών. Στο χωριό ανήκουν τα μετόχια Αληδάκι και του Σοφτά.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος Καλαμίτσι Αλεξάνδρου. Σημασία έχει να διευκρινιστεί ότι το χωριό δεν έχει καμιά σχέση με το Μ. Αλέξανδρο, όπως εικάζεται. Οι πολλοί λένε ότι δύο μόνο στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου έφθασαν ως εδώ. Τα ονόματά τους ήταν Αλέξανδρος και Αμύγδαλος. Ο ένας τοποθετήθηκε στο ένα Καλαμίτσι και ο άλλος στο άλλο, οπότε τα δύο χωριά ονομάστηκαν αντίστοιχα Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Καλαμίτσι Αμυγδάλου.

Το όνομα Καλαμίτσι προέρχεται από το: κάλαμος ή καλαμίτσι.

Ακόμη, υπάρχει η εκδοχή ότι επί της εποχής του Νικηφόρου Φωκά ήρθαν εδώ τα αδέλφια Καλαμίτση, Αλέξανδρος και Αμύγδαλος.

Στο χωριό υπάρχει η οικογένεια Αλιφιέρη, η οποία ήρθε από την Ιταλία. Παλιότερες οικογένειες είναι οι Πολυχρονάκηδες, οι Ζαχαριουδάκηδες και οι Μαθιουδάκηδες.

Από το χωριό κατάγεται ο παπα – Ηλίας Αλιφέρης, οπλαργηγός στην Επανάσταση του 1821. Αυτός παρά τις μάχες δε δίστασε να πάει να λειτουργήσει. Έκανε τη λειτουργία με κάποιο Πολυχρονάκη, κουμπάρο του, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει ενώ τον παπα – Ηλία τον έπιασαν οι Τούρκοι και αφού τον βασάνισαν έξω από το σπίτι του, για να αλλαξοπιστήσει, τον έγδαραν ζωντανό. Λέγεται ότι οι φωνές του παπα – Ηλία ακούγονταν μέχρι τον απέναντι λόφο.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι από τις καλύτερες του νομού. Το σχέδιό της είχε εκπονήσει πρώτος ο μηχανικός της Νομαρχίας Χανίων Μιχάλης Χριστοδουλάκης. Η εκκλησία έχει θεμελιωθεί το 1905.

Από το χωριό καταγόταν ο Απόστολος Μαμαλουκάκης, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και ο Σπύρος Σταυριανουδάκης, που εκτελέστηκε από τους Ιταλούς, όταν επιχείρησε να απελευθερώσει τον αδελφό του Γιώργο.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.