Μενού Κλείσιμο

Καλαμίτσι Αμυγδάλου

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου, σε απόσταση 31χλμ. από τα Χανιά, κτισμένο σε υψόμετρο 140μ. Έχει 400 περίπου κατοίκους. Παράγει λάδι, σταφίδα, κρασί και λίγα εσπεριδοειδή. Στο Καλαμίτσι Αμυγδάλου ανήκουν τα μετόχια Άγιος Δημήτριος ή Κατούνα και Αργυρομούρι.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού. Δύο στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου έφτασαν ως εδώ. Τα ονόματά τους ήταν Αλέξανδρος και Αμύγδαλος.

Στα δύο χωριά Καλαμίτσι, όπου εγκαταστάθηκαν, έδωσαν το όνομά τους. Ονομάστηκαν, λοιπόν, τα δύο αυτά χωριά Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Καλαμίτσι Αμυγδάλου. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι εδώ εγκαταστάθηκαν την εποχή του Νικηφόρου Φωκά τα αδέλφια Καλαμίτση, που λέγονταν Αλέξανδρος και Αμύγδαλος.

Μια τρίτη εκδοχή είναι ότι το όνομα προήλθε από έναν Τούρκο, που λεγόταν Αμύγδαλος. Και μια τελευταία εκδοχή αναφέρει ότι το χωριό ονομάστηκε έτσι, λόγω της μεγάλης παραγωγής αμυγδάλων τα παλιότερα χρόνια.

Σώζεται μέχρι σήμερα βρύση στο εκκλησάκι Αγία Ελεούσα. Η εκκλησία του Αγίου Παύλου είναι ηλικίας 200 ετών. Εδώ είχαν σφάξει οι Τούρκοι ένα χωρικό που είχε κρυφτεί μέσα στην εκκλησία.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.vamosvillage.gr