Μενού Κλείσιμο

Καλαμάκι (Βίδοβα) Μόβρης Αχαΐας

To Καλαμάκι ή Βίδοβα όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία του, είναι ένα πεδινό χωριό της Αχαΐας, το οποίο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από την Κάτω Αχαΐα προς τα χωριά Νιφοραίικα, Λακόπετρα και Άραξο και τις φημισμένες παραλίες της Καλογριάς και του Γιαννισκαρίου. Κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 502 κατοίκων.

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν Αρβανίτες που ήρθαν από την ευρύτερη περιοχή της Ζουμπάτας, ορεινού χωριού που βρίσκεται στο Παναχαϊκό. Το τοπωνύμιο Βίδοβα, με το οποίο είναι επίσης γνωστό το χωριό, είναι σλαβικής προέλευσης και αναφέρεται πιθανότατα στον πρώτο ιδιοκτήτη της περιοχής που κατοίκησε στο λεγόμενο βουνό της Βίδοβας. Υπάρχει, ωστόσο, και η εκδοχή που υποστηρίζει ότι η λέξη Βίδοβα είναι αλβανικής προέλευσης και σημαίνει φτελιά ή τόπος με φτελιές.

Η πρώτη απογραφή του χωριού ήταν το 1861 και αριθμούσε 77 κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή της Μόβρης καλύπτει μεγάλη πεδινή έκταση, είναι πλούσια και καρποφόρα και  παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, κρασί, πατάτες και καρπούζια. Η τοπική οικονομία στηρίζεται επίσης στην πλούσια κτηνοτροφία.