Μενού Κλείσιμο

Κακόβατος Ηλείας

Ο Κακόβατος, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Ηλείας που θεωρείται ότι διαθέτει μία από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής, είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο πευκοδάση, στην καρδιά του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Η ονομασία του παραπέμπει στον δύσβατο τόπο κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, τότε που η περιοχή ήταν ακατοίκητη αφού ήταν εκτεθειμένη στις επιδρομές των πειρατών και στις διαθέσεις του κατακτητή. Οι Έλληνες εκείνη την εποχή προτιμούσαν την εγκατάσταση σε απομακρυσμένες ορεινές και δύσβατες περιοχές, οι οποίες παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια. Έτσι, οι πρώτοι κάτοικοι στον σημερινό Κακόβατο φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας και ήταν ορεινοί Ολύμπιοι και Αρκάδες, βοσκοί στο επάγγελμα.

Κοντά στο χωριό, στην κορυφή και την κλιτύ ενός λοφίσκου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Κακόβατου, όπου έχουν ανασκαφεί τρεις θαλαμωτοί τάφοι και ένας οχυρωματικός οικισμός της μυκηναϊκής εποχής. Οι επιβλητικοί τάφοι ήταν συλημένοι, αλλά βρέθηκαν αρκετά αντικείμενα που πιστοποιούν τον πλούτο και την ευημερία των κατοίκων, όπως αμφορείς διακοσμημένοι με θέματα από  τον θαλάσσιο και ζωικό κόσμο, χάλκινα ξίφη, χτένια, χρυσά αντικείμενα, λίθινα αγγεία.

Ο Κακόβατος έχει αρκετά διώροφα πετρόχτιστα αρχοντικά, πέτρινα πηγάδια και βρύσες, ενώ εντυπωσιακός είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού.

Η αμμώδης παραλία του Κακόβατου έχει μια άγρια φυσική ομορφιά χάρη στην πλούσια δασώδη βλάστηση που υπάρχει από πάνω της.