Μενού Κλείσιμο

Κακοδίκι Χανίων

Το Κακοδίκι είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Σελίνου. Βρίσκεται σε απόσταση 65χμ. δυτικά από τα Χανιά, σε υψόμετρο 450μ. και κατοικείται από 36 περίπου άτομα. Είναι κτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα, που διασχίζει ο λεγόμενος Κακοδικιανός ή Βλιθιανός ποταμός.

Στην κοινότητα εκτός από το Κακοδίκι ανήκουν και οι οικισμοί Καλλιθέα, που αποτελεί την έδρα της κοινότητας, Αρμί, Μαρουδιανά, Μενιανά, Παλληκαριανά, Παππαδιανά, Σφακός, Κουλουρίδα,Μαχιά,Ξενιανά,Τζίναλιανά,Κανισκάδες,Μπεϊλίτικα,Ξενιανά, Άγιος Γεώργιος, Περιανά, Πιτσιανά, Άι Γιάννης, Καουριανά, Νερατζιά, Βορεινός, Κομπιανά, Μποτονιανά, Λιχνιανά, Παρδαλιανά, Κάτω Βδουλιανά, Πάνω Βδουλιανά, Μουσκλιανάς, Λιτσαρδιανά και Κάτω Κάδρος.

Ο συνολικός πληθυσμός της κοινότητας ανέρχεται σε 445 περίπου κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την κτηνοτροφία. Η παραγωγή λαδιού φθάνει εδώ σε 800.000 κιλά κάθε δυο χρόνια. Στην περιοχή εκτρέφονται επίσης 1.500 περίπου αιγοπρόβατα.

Η ονομασία του χωριού είναι μια λέξη σύνθετη και προέρχεται από το κακή + δίκη. Λέγεται, ότι το όνομα οφείλεται στην κακοδικία των αιμοβόρων Τούρκων της επαρχίας Σελίνου.

Η ντόπια λαϊκή παράδοση έχει συνδέσει το όνομα του χωριού με ένα γεγονός που μπορεί και να είναι αληθινό. Κάποτε λοιπόν οι πειρατές κατέλαβαν το Καστέλι Σελίνου τη σημερινή Παλαιόχωρα, ύστερα από την προδοσία κάποιου ντόπιου. Ο αρχηγός των πειρατών έφθασε μέχρι την περιοχή του χωριού και στρατοπέδευσε κοντά στην πηγή της Αγίας Τριάδας. Στο σημείο εκείνο δίκασε και τον προδότη σε θάνατο γιατί, όπως πίστευε, ήταν ένα επικίνδυνο άτομο που δεν του άξιζε να ζει Τη δίκη αυτή πολλοί ακόμα και οι ίδιοι οι πειρατές τη βρήκαν άδικη, ήταν μια «κακή δίκη». Από τότε παρέμεινε η ονομασία αυτή στη θέση όπου έγινε η εκτέλεση του προδότη. Η παράδοση μάλιστα λέει ότι ο μεγάλος πλάτανος που σώζεται σήμερα κοντά στη βρύση της Αγίας Τριάδας έγινε από τον πλατανένιο πάσσαλο που «εκαζίκωσε» τον προδότη. Σύμφωνα όμως με μιαν άλλη εκδοχή, που φαίνεται να είναι και η πιο πιθανή, η ονομασία του χωριού οφείλεται στο βυζαντινό κύριο όνομα Κακοδίκης ή Κακοδίκιος. Κακοδίκης λοιπόν θα πρέπει να ήταν κάποιος δικαστής που «δίκαζε κακά».

Επί Τουρκοκρατίας λέγεται, ότι το χωριό κατοικούσαν Ενετοί που τούρκεψαν όλοι, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί.

Κατά την Επανάσταση του 1821, το Κακοδίκι καταστράφηκε εντελώς και οι Τούρκοι έσφαξαν 70 περίπου γυναικόπαιδα. Ακόμα ο περιηγητής Pashley μας αναφέρει ότι γύρω στα 1834 συνάντησε εδώ την ωραιότερη γυναίκα που είδε ποτέ. Καταγόταν από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων και είχε έλθει στο Κακοδίκι σαν λιομαζώχτρα.

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού είναι γνήσιοι Κρητικοί και οι παλιότερες οικογένειές του είναι οι:Μπασιάδες,Σφηναρολάκηδες,Καλαϊτζάκηδες,Τζουτζουράκηδες,Περάκηδες,Πρωτοπαπαδάκηδες,ΡοδομαγουλάκηδεςκαιΨαράκηδες.

Σ’ όλη την περιοχή συναντάμε πολλές εκκλησίες σκορπισμένες στους πολλούς οικισμούς της κοινότητας Κακοδικίου. Η εκκλησία της Παναγίας στα Μπεϊλίτικα, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος στον Αστράτηγο, ο Χριστός, που κτίσθηκε το 1317-1338 και ζωγράφος ήταν ο Γιάννης Παγωμένος, ο Άγιος Ευστράτιος, που κτίσθηκε το 1400. Τέλος, η εκκλησία Άγιος Ισίδωρος στα Τζιναλιανά, που κτίσθηκε επί Ενετοκρατίας από την οικογένεια Κανισκάδων και από την Καπολάτη. Για τις αγιογραφίες δεν είναι γνωστό το όνομα του ζωγράφου.

*Στοιχεία από 15ετ΄η έρευνα 1980-1995.