Μενού Κλείσιμο

Ίσθμια Κορινθίας

Τα Ίσθμια (ή η Ισθμία) χτίστηκαν μετά την αποπεράτωση του Ισθμού της Κορίνθου στην ανατολική της είσοδο, στα παράλια του Σαρωνικού κόλπου, σε ένα όμορφο δασώδες περιβάλλον όπου κυριαρχεί το πεύκο. Υπάγονται στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και ο πληθυσμός τους ανέρχεται στους 1.134 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στην περιοχή της Ισθμίας ετελούντο οι δεύτεροι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον αρχαίο κόσμο.  Τα Ίσθμια διεξάγονταν το έτος πριν και το έτος μετά τους Ολυμπιακούς, το δεύτερο και το τέταρτο έτος μιας Ολυμπιάδας. Οι Αγώνες τιμούσαν τον Μελικέρτη, γνωστό και ως Παλαίμονα και καθιερώθηκαν από τον Σίσυφο, τον θρυλικό ιδρυτή της Κορίνθου. Από το στάδιο των αγώνων που κατασκευάστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα έχει διασωθεί ένα σπουδαίο σύστημα άφεσης αθλητών η «ύσπληξ» που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα τριγωνικού χώρου άφεσης στον ελλαδικό χώρο.

Στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμίας σώζονται υπολείμματα υστερομυκηναϊκού τείχους, ένα κτίσμα ακανόνιστου σχήματος, κατασκευασμένο με ογκόλιθους και χώμα, πάχους από 2 έως 3,5 μέτρα. Η χρονολογία κατασκευής του προσδιορίζεται στον 12ο π.Χ. αιώνα. Από το θέατρο της αρχαίας Ισθμίας δεν σώζονται παρά ελάχιστα, καθώς ήταν το πλησιέστερο από τα χτίσματα προς το μεσαιωνικό οχυρό και κυριολεκτικά αποδομήθηκε για να προμηθεύσει το νέο κτίσμα με οικοδομικό υλικό. Έχουν βρεθεί θεμέλια της σκηνής και του κοίλου, μερικά τμήματα της δυτικής παρόδου, η θεμελίωση του προσκηνίου και μερικοί λίθοι από τη θεμελίωση δύο βάθρων μεγάλων εικόνων. Ο ναός των Ισθμίων ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, χτίστηκε πρώτη φορά την αρχαϊκή περίοδο τον 7ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε το 470 π.Χ. Στην ίδια τοποθεσία κτίστηκε νέος, μεγαλύτερος ναός στην κλασική περίοδο, ο οποίος επίσης καταστράφηκε από πυρκαγιά το 390 π.Χ.

Ενδιαφέροντα σημεία στον αρχαιολογικό χώρο των Ισθμίων είναι τα ρωμαϊκά λουτρά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 150-160 μ.Χ. πιθανόν από τον Ηρώδη Αττικό, τα σπήλαια που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα για να γίνονται τα λατρευτικά δείπνα, το δυτικό υδραγωγείο, δυτικά του ναού του Ποσειδώνα, και το κυκλικό φρέαρ που κατασκευάστηκε προς τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα για να καλύπτει τις ανάγκες του Ναού του Ποσειδώνα.

Στην περιοχή λειτουργεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας με συλλογές ευρημάτων από τα ιερά του Ποσειδώνα και του Παλαίμονα, από τον ελληνιστικό οικισμό Ράχης και από το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών.

Φωτό: https://www.visitloutraki.com/