Μενού Κλείσιμο

Γυψοχώρι Πέλλας

Το Γυψοχώρι είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Πέλλας χτισμένο στον δρόμο που οδηγεί από το Τριφύλλι στο Δροσερό. Η ονομασία του οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην κόρη ενός μπέη κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η οποία λεγόταν Γιουψάν. Υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή που υποστηρίζει ότι παλιότερα ο ποταμός Ασπροπόταμος που βρίσκεται στο χωριό έβγαζε γύψο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημερινή ονομασία σχετίζεται με την παλαιότερη, όταν το χωριό ονομαζόταν Γιούψοβο.

Επί Τουρκοκρατίας βρισκόταν στο χωριό η κατοικία του μπέη, εκεί που είναι σήμερα η κεντρική πλατεία του Γυψοχωρίου.  Ήταν ένα μεγάλο διώροφο κτίριο, το οποίο κατεδαφίστηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ενώ εικάζεται ότι υπήρχε και δεύτερο κονάκι στην είσοδο του χωριού.

Οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται Γυψοχωρίτες αγωνιστές στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Τα Μυστικά του Βάλτου» που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Το 1922 ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο και το 1924 από την Ανατολική Θράκη. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια τριφυλλιού, σουσαμιού, καλαμποκιού, σιταριού, αμπελιών, μουριών και την παραγωγή κουκουλιών μεταξιού.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο ενώ κοντά της βρίσκεται και η παλιά εκκλησία, χτισμένη το 1851, η οποία αποτελεί σύμβολο του χωριού και είναι αφιερωμένη επίσης στον Άγιο Αθανάσιο.

Φωτό: Ο ναός του Αγίου Αθανασίου (1851) στο Γυψοχώρι (https://www.giannitsa.gr/)