Μενού Κλείσιμο

Γυμνό Εύβοιας

Χτισμένο στους πρόποδες του ευβοϊκού Ολύμπου, το Γυμνό έχει πανοραμική θέα που φτάνει μέχρι τον Νότιο Ευβοϊκό και τις βουνοπλαγιές της Αττικής. Είναι ένα όμορφο χωριό περίπου 2.000 κατοίκων που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ερέτριας.

Η περιοχή του χωριού κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και το όνομά του εικάζεται ότι δόθηκε επειδή εγκαταστάθηκαν εκεί το 442 π.Χ. οι Γυμνοί ή Γυμνήτες ή Ψιλοί, δηλαδή ελαφρά οπλισμένοι στρατιώτες των Αθηναίων, όταν η Αθήνα κατέλαβε την Ερέτρια. Κατά άλλες εκδοχές το τοπωνύμιο προήλθε από τη γυμνότητα του εδάφους ή από φυγόδικο με το όνομα Γυμνός που κρυβόταν στα  δάση του Ολύμπου.

Πολλά αρχαία αντικείμενα έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία του οικισμού. Ανάμεσά τους έχουν έρθει στο φως λίθινος πέλεκυς, εργαλεία από οψιανό, κεραμικό, κίονες, κιονόκρανα και σπάνια αγγεία.

Από τη βυζαντινή περίοδο σώζονται ο Άγιος Γεώργιος με ωραίο κεραμικό διάκοσμο που χρονολογείται στα μέσα του 13ου αιώνα και η Ζωοδόχος Πηγή ή Αγιά με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες.

Στο ψηλότερο σημείο του Γυμνού, δίπλα από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στέκει βενετσιάνικος πύργος του 15ου αιώνα που αποτελούσε μέρος της αλυσιδωτής οχύρωσης της Εύβοιας.

Τον Δεκαπενταύγουστο, προς τιμήν της Κοίμησης της Θεοτόκου που είναι η πολιούχος του Γυμνού, πραγματοποιείται τριήμερο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο από την ευρύτερη περιοχή.