Μενού Κλείσιμο

Γούμερο Ηλείας

Το Γούμερο είναι ένα γραφικό χωριό της Ηλείας, χτισμένο στα βόρεια της κοιλάδας του Αλφειού. Περιβάλλεται από λόφους και μέχρι το 2007 που η περιοχή επλήγη από πυρκαγιά είχε γύρω του πυκνά δάση με πεύκα, έλατα και κυπαρίσσια. Βρίσκεται σε απόσταση 18 περίπου χιλιομέτρων από τον Πύργο και κατά την απογραφή του 2011 είχε 642 κατοίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ειδικά δε με την παραγωγή ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα στη θέση του χωριού βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το Αλήσυον ή Αλησαίον, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής Πισατίδος της αρχαίας Ηλείας. Το χωριό αναφέρεται με το όνομα Vumero σε χωρογραφικό πίνακα του κάστρου του Μωριά του Χοπφ το 1360. Το τοπωνύμιο σχετίζεται είτε με το όνομα Vumeri το οποίο ανήκε είτε στον πρώτο οικιστή είτε στον φρούραρχο του κάστρου που κατασκευάστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Στο Χρονικό του Σφραντζή αναφέρεται ότι το κάστρο του Βούμερου ήταν ένα από τα κάστρα που παρέδωσαν οι Ενετοί στους Τούρκους.

Σημαντικότατο θρησκευτικό αξιοθέατο κοντά στο Γούμερο είναι η Μονή του Ασκητή που βρίσκεται στο άνοιγμα μιας σπηλιάς και χρονολογείται πριν από τα βυζαντινά χρόνια. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στο φαράγγι του Γούμερου ζούσε ένας ερημίτης. Κάποιοι κυνηγοί βγήκαν για καρτέρι, τον πέρασαν για θήραμα και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στη σκιά του εν λόγω βράχου και από το αίμα του ξεπήδησε πηγή απ’ την οποία ακόμα αναβλύζει νερό. Η Ιερά Μονή Ασκητή είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο όγκους από μάρμαρο, που σχηματίζουν τη σκέπη του ναού. Η πελώρια τρύπα που σχηματίζουν τα πετρώματα, δίνει μια απόκοσμη και μυστηριακή αίσθηση στο χώρο.

Φωτό: https://goumero.gr/