Μενού Κλείσιμο

Γονούσσα Κορινθίας

H Γονούσσα είναι ένα μικρό χωριό κοντά στο Κιάτο Κορινθίας, χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σικυωνίων και κατά την απογραφή του 2011 κατοικούνταν από 157 κατοίκους με κύρια απασχόληση στους τομείς της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό αναφερόταν ως Λιόπεσι. Η σημερινή του ονομασία προέρχεται από την αρχαία πόλη της Πολίχνης Γονόεσσας, η οποία αναφέρεται στον Κατάλογο των Νηών της Ιλιάδας. Στην άκρη του χωριού έχουν αποκαλυφθεί υπολείμματα αρχαίου οχυρού.

Η Γονούσσα ήταν ο τόπος καταγωγής του Κύψελου, πρώτου τυράννου της Κορίνθου κατά την περίοδο 657 – 627 π.Χ., ο οποίος ανέλαβε την εξουσία βοηθούμενος από ένα χρησμό των Δελφών. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του ο Κύψελος ευνοούσε τις κατώτερες τάξεις και φερόταν σκληρά στους αριστοκράτες, ανέπτυξε το εμπόριο και ίδρυσε νέες αποικίες.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο κοντά στη Γονούσσα είναι το μοναστήρι της Λέχωβας που χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Η εκκλησία είναι σταυροειδής με οκταγωνικό τρούλο, μαρμάρινες πλάκες στο πάτωμα, γλυπτά και αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες. Η πιο σημαντική εικόνα είναι αυτή της Παναγίας με αναγραφόμενη επιγραφή «Θεόδωρος Αναγνώστης Παπαντώνης, λεγόμενος Γεωργανάς ιστόρησε 1659». Δίπλα στη μονή υπάρχει και πιο παλιά μονόκλιτη βασιλική.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by v_k)