Μενού Κλείσιμο

Γλυκόβρυση Λακωνίας

Η Γλυκόβρυση (ή Κάτω Γλυκόβρυση) είναι χωριό του νοτιοκεντρικού τμήματος της Λακωνίας, στην περιοχή του Έλους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 32 μέτρων και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 1.481 κατοίκους.

Το χωριό που αρχικά ονομαζόταν Καλύβια δημιουργήθηκε στην περιοχή του κάμπου του Έλους που ήταν ευνοϊκή για την καλλιέργεια ρυζιού. Κάποια χρόνια αργότερα όταν αποδείχθηκε ότι η υγρασία του βάλτου προκαλούσε ελονοσία και τύφο, αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν βορειότερα, κυρίως στην Άνω Γλυκόβρυση που ήταν μακριά από το έλος αλλά και αρκετά κοντά για να μπορούν να επιβλέπουν τις καλλιέργειές τους στον κάμπο. Σήμερα που οι κίνδυνοι για ελονοσία και τύφο δεν υπάρχουν, το χωριό της Άνω Γλυκόβρυσης είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο σε αντίθεση με την Κάτω Γλυκόβρυση που έχει αναπτυχθεί πληθυσμιακά.

Σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από την Κάτω Γλυκόβρυση βρίσκεται η μεγάλη αμμώδης παραλία Κοκκινιά που συγκεντρώνει πολύ κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως χάρη στα ρηχά νερά της που προτιμώνται από οικογένειες με παιδιά.

Θεσμός για την περιοχή είναι οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις Νικόκλεια που γίνονται κάθε χρόνο στη Γλυκόβρυση προς τιμήν του καταγόμενου από εκεί αρχαίου Έλληνα αθλητή Νικοκλή, ο οποίος υπήρξε 5 φορές ολυμπιονίκης κατά τη διάρκεια δύο ολυμπιακών αγώνων στα αγωνίσματα του οπλίτη δρόμου, δίαυλου, δολίχου και στο στάδιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορα αγωνίσματα για μικρούς και μεγάλους και επιδείξεις παραδοσιακών και μοντέρνων χορών.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by gark)