Μενού Κλείσιμο

Γερολάκκος Χανίων

Ο Γερολάκκος είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Χανίων που βρίσκεται σε απόσταση 17 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Κεραμιών, τα χωριά της οποίας βρίσκονται στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Είναι μία όμορφη περιοχή με πολύ πράσινο, ενδιαφέροντα μονοπάτια και πλούσια παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού.

Στην περιοχή του Γερολάκκου έλαβε χώρα το 1821 μία μεγάλη νίκη των επαναστατημένων Κρητικών. Στις 23 Ιουνίου του 1821 τα οθωμανικά στρατεύματα βγήκαν από του φρούριο των Χανίων και επιτέθηκαν στους επαναστάτες στο Θέρισσο και τους Λάκκους με σκοπό να τους διαλύσουν. Οι επαναστάτες όμως με μεγάλη αυτοθυσία υπεράσπισαν τις θέσεις τους και κατάφεραν να τρέψουν τους επιτιθέμενους σε φυγή, αποκομίζοντας μάλιστα πολλά όπλα και άλλα λάφυρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Δικαστή που είναι συνδεδεμένος με την απόδοση δικαιοσύνης από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εκείνη την εποχή που τα δικαστήρια των Τούρκων δεν απένειμαν σωστή δικαιοσύνη, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου γινόταν δικαστική αίθουσα με… δικαστή τον Άγιο Νικόλαο και όποιος έδινε ψεύτικο όρκο πάθαινε μεγάλο κακό. Με τα χρόνια η εκκλησία έγινε γνωστή σε όλη την Κρήτη και έρχονταν κτηνοτρόφοι αλλά και πολίτες από διάφορα μέρη για τις δικαστικές τους υποθέσεις. Η παράδοση κρατά μέχρι σήμερα με προσκυνητές που έρχονται να επισκεφτούν το μικρό εκκλησάκι και να ορκιστούν μπροστά στην εικόνα του Αγίου. Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, κατά την περίοδο της Ενετικής κατοχής του νησιού, μαζί με έναν νερόμυλο που βρίσκεται κοντά του. Εκατό χρόνια αργότερα χτίστηκε και δεύτερο κλίτος στην εκκλησία, αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η εκκλησία πανηγυρίζει στη γιορτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και μετά τον εσπερινό της παραμονής προσφέρονται στους πιστούς Κεραμιανό κρασί και γλυκά.

Φωτό: Ο Άγιος Νικόλαος ο Δικαστής στον Γερολάκκο (https://eparxiakofos.gr/)