Μενού Κλείσιμο

Γαύριο Άνδρου

Το Γαύριο είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης προς την Άνδρο αφού είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, με υπέροχες παραλίες και καλές υποδομές, αποτελεί μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Άνδρου μαζί με το Μπατσί. Οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται γύρω στους 900.

Περιβάλλεται από την παραλία Χάρακα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες της Άνδρου, η Χρυσή Άμμος και ο Άγιος Πέτρος.

Πέρα από τις παραλίες, όμως, το Γαύριο έχει και σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι ο κυλινδρικός πύργος του Αγίου Πέτρου που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και ο Πύργος Γιαννούλη που χρονολογείται στον 17ο-18ο αιώνα και στον οποίο, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, εξελίχθηκε μια τραγική ιστορία αγάπης που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Κοντά στον Πύργο Γιαννούλη βρίσκεται η Βρύση της Μουριάς, χτισμένη το 1882 όπως αναφέρεται στην επιγραφή της.

Άλλα αξιόλογα σημεία επίσκεψης είναι ο λόφος Καστρί στον οποίο έχουν αποκαλυφθεί ίχνη αρχαίου τείχους που έχτισε ο Αλκιβιάδης κατά την εξορία του στην Άνδρο και το ενετικό Κάστρο της «Οστοδωσιάς» ή Πύργος του Μακροτάνταλου που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, απέναντι από το Γαύριο, στο βουνό Χάρακας, σώζονται υπολείμματα τείχους της εποχή του Χαλκού.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται τα «Γαυριώτικα», μια σειρά εκδηλώσεων που τιμούν την παράδοση και τα έθιμα της Άνδρου μέσα από τη μουσική και τον χορό.

Φωτό: https://www.androssecrets.com/