Μενού Κλείσιμο

Γαλανόβρυση Λάρισας

H Γαλανόβρυση είναι ένα χωριό 400 περίπου κατοίκων, χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων κοντά στην παλιά εθνική οδό Λάρισας Ελασσόνας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στη «Γαλανή», την παλιά πέτρινη βρύση που συνεχίζει μέχρι σήμερα να δροσίζει ντόπιους και επισκέπτες. Μέχρι το 1922 κατοικούσαν στο χωριό Έλληνες αλλά και Τούρκοι που έφυγαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και ήρθαν στη θέση τους πρόσφυγες από τον Πόντο. Το τούρκικο όνομα του χωριού ήταν Αραδοσίβια Ορτά Μαχαλάς.

Στο χωριό λειτουργεί Ειδικό Σχολείο για άτομα με αναπηρία, καθώς και Αγροτικό και Εθνογραφικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα. Ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους επισκέπτες είναι το γαλλικό αεροπλάνο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Κάθε Αύγουστο η Γαλανόβρυση φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ χορού «Αραδοσίβια» με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου. Επίσης, κάθε χρόνο ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια φροντίζοντας για τη διατήρηση των ποντιακών ηθών και εθίμων.

Φωτό: https://www.elassona-city.gr/