Μενού Κλείσιμο

Φυλακτή Καρδίτσας

Η Φυλακτή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων, πολύ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα. Η θέα από το χωριό είναι μοναδική καθώς βλέπει σε ένα δάσος ελάτης, στις επιβλητικές κορυφές των Αγράφων και από ορισμένα σημεία προς τη λίμνη. Βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα και κατοικείται από 278 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το χωριό, η ίδρυση του οποίου χρονολογείται στα προβυζαντινά χρόνια,  αρχικά βρισκόταν σε άλλο σημείο αλλά εξαιτίας κάποιας αρρώστιας οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στη σημερινή του θέση. Η ονομασία που έδωσαν στον νέο οικισμό ήταν Σερμενίκον από τη λέξη σιρμή που σημαίνει επιδημία, μεταδοτικότητα. Μετά το 1928 πήρε τη σημερινή του ονομασία Φυλακτή που έχει να κάνει πάλι με την παλιά αρρώστια, επειδή το χωριό φυλάχτηκε από αυτήν.

Από τη Φυλακτή καταγόταν το πρωτοπαλίκαρο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, ο αγωνιστής Αποστολάρας.

Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του χωριού είναι η μονή της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για τρίκογχο ναό με νάρθηκα και εξωτερική στοά, ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1852 και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Όμορφα σημεία του παραδοσιακού χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία του, ο «Παλιόπυργος», με τα πλατάνια και συγκεντρωμένα μαγαζιά, το παλιό πετρόχτιστο γεφύρι που βρίσκεται στην είσοδό της Φυλακτής και οι πέτρινες βρύσες σε διάφορα σημεία. Κοντά στη Φυλακτή υπάρχουν ωραία σημεία για τους φυσιολάτρες, όπως είναι το δάσος ελάτης 8.000 στρεμμάτων απέναντι από το χωριό και το ποτάμι.

Σημαντικές μέρες για το χωριό που εορτάζονται με παραδοσιακή μουσική και χορό είναι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της 2ης μέρας του Πάσχα που το γλέντι γίνεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και του Δεκαπενταύγουστου όπου ο «Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας» διοργανώνει τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτό: https://www.fylakti.com/