Μενού Κλείσιμο

Φτέρη Φθιώτιδας

 

Η ΦτέρηΚάτω Φτέρη) είναι ημιορεινό χωριό της Φθιώτιδας, χτισμένο στη δυτική πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, νότια του ποταμού και στους βόρειους πρόποδες του όρους Γουλινάς, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από τη Σπερχειάδα και 38 χλμ. από τη Λαμία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μακρακώμης και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 512 κατοίκους.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το χωριό κτίστηκε μετά την Επανάσταση του 1821 από μερικούς κατοίκους της σημερινής Άνω Φτέρης που μετοίκησαν προς τον κάμπο και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην τοποθεσία – ύψωμα «Ελληνικά», ανάμεσα στη Φτέρη και Άνω Φτέρη, υπάρχουν λείψανα αρχαίου τείχους με πύργους ενώ 3 χλμ. Β.-ΒΑ. και προς τη νότια όχθη του Σπερχειού στο ύψωμα Καστροράχη υπάρχουν ερείπια τείχους με πύργους. Οι δύο τοποθεσίες έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, ανεγέρθηκε για πρώτη φορά το 1876. Το 1961 κατεδαφίστηκε και το 1962 έγιναν τα εγκαίνια της νέας εκκλησίας. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι ο  Άγιος Βασίλειος  και 3 ξωκλήσια.

Στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου σώζονται δύο λιθόκτιστα κεραμοσκεπή κτήρια στα οποία παλιότερα λειτουργούσαν ο Μύλος, τα Μαντάνια και η Τριστέλα ή Νεροτριβή. Η κινητήρια δύναμη που έθετε σε λειτουργία τις παραπάνω εγκαταστάσεις ήταν το νερό από το κοντινό ποτάμι που διοχέτευαν με ένα κατάλληλο σύστημα αγωγών, ώστε να πέφτει από ψηλά και να δημιουργεί τεχνητούς καταρράκτες. Το νερό έφτανε πρώτα στον Μύλο και στη συνέχεια στα Μαντάνια που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο. Αυτά ήταν κατασκευασμένα από χοντρά ξύλα που κατάφερναν αλλεπάλληλα χτυπήματα στα μάλλινα υφάσματα που ήταν τοποθετημένα πάνω σε ξύλινο πάγκο και περιβρέχονταν από νερό. Στο ίδιο κτήριο με τα μαντάνια βρισκόταν και η τριστέλα ή νεροτριβή. Αυτή ήταν ένα μεταλλικό δοχείο μεγάλων διαστάσεων στο οποίο τοποθετούσαν τα μάλλινα υφάσματα μετά από τα μαντάνια. Τα παραπάνω κτήρια αποτελούν αξιόλογα δείγματα βιομηχανικών εγκαταστάσεων του περασμένου αιώνα που τείνουν να εξαφανιστούν και γι’ αυτό έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

 

 

Φωτό: https://www.fteri-fthiotidos.gr