Μενού Κλείσιμο

Φουρνή Λασιθίου Κρήτης

Το χωριό της Φουρνής είναι χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων σε μια εύφορη πόλγη, δηλαδή σε κάμπο. Αποτελείται από τρία μικρά χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, το Καστέλι, το Κάτω Χωριό και το Πάνω Χωριό. Βρίσκεται πάνω στον δρόμο από τη Νεάπολη προς την Ελούντα και απέχει 17 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη και 22 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο.

Η Φουρνή φημίζεται για τα πολλά μοναστήρια και τα ξωκλήσια που χρονολογούνται τα περισσότερα από τον 16ο και 17ο αιώνα. Χάρη, μάλιστα, στον μεγάλο αριθμό των μοναστηριών της την ονομάζουν «Το Άγιο Όρος της Κρήτης».

Στην περιοχή διασώζονται δείγματα ενετικής αρχιτεκτονικής που μαρτυρούν την παλαιότητα των οικισμών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανακάλυψη τεχνητού πηγαδιού γεμάτου με πήλινα αγγεία της Τελικής Νεολιθικής και της Υπονεολιθικής περιόδου.

Η Φουρνή συνδέεται με το Καστέλλι μέσω ενός πανέμορφου ίσιου δρόμου με ευκαλύπτους δεξιά και αριστερά, ο οποίος κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 αποτελούσε τόπο περιπάτου για τους νέους της εποχής που έβρισκαν ευκαιρία να… συναντηθούν.

Φωτό: https://www.agiosnikolaoscrete.com/