Μενού Κλείσιμο

Φωτεινά Πιερίας

Τα Φωτεινά είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε ένα μέρος προσήλιο (εξ ου και το όνομά του) μέσα σε πολύ πράσινο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια και στην απογραφή του 2011 αριθμούσε 358 κατοίκους, κυρίως κτηνοτρόφους, καπνοπαραγωγούς και υλοτόμους.

Παλιότερα το χωριό βρισκόταν πιο ψηλά, σε μια τοποθεσία με ελάχιστο φως γι’ αυτό και ο οικισμός ονομαζόταν Μόρνα ή Σκοτεινά. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Μόρνα το 1965 και μεταφέρθηκαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα Φωτεινά, όπου υπήρχε περισσότερο φως. Λέγεται ότι κάποιοι κάτοικοι της Μόρνας ήρθαν από το Σούλι και πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Πέτρα και στην συνέχεια στη Μόρνα. Η πρώτη αναφορά στο χωριό γίνεται κατά το 1850 όταν έγινε μία δωρεά από την Μονή Ζάβορδας των Γρεβενών προς την Μονή του Αγίου Νικολάου.

Το χωριό έχει τρεχούμενα νερά και πέτρινες βρύσες με κρυστάλλινο νερό από τις πηγές των βουνών, γεφύρια και στενά δρομάκια. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει τοιχογραφίες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ υπάρχει ακόμη ο ναός του κοιμητηρίου, αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή, ρυθμού βασιλικής με τρούλο.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό έχει βρεθεί νεκροταφείο της μυκηναϊκής εποχής. Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή βρισκόταν το μικρό βασίλειο της Πέτρας ή Καρακόλι, όπως ονομάζουν την περιοχή ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του χωριού. Έπειτα από προδοσία, οι Τούρκοι υπέταξαν το κάστρο και σκότωσαν τους στρατιώτες, ενώ η βασίλισσα που επέζησε, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο, μαζί με το παιδί της.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό και Χορευτικό Σύλλογο «Ορφέας» εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της ευρύτερης περιοχής.