Μενού Κλείσιμο

Φλομοχώρι Λακωνίας

Ως παραδοσιακό μανιάτικο χωριό, το Φλομοχώρι έχει πετρόχτιστα σπίτια, πανύψηλους πύργους και παλιές εκκλησίες. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 120 μέτρων σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον Κότρωνα και κοντά στον παραλιακό οικισμό Χαλικιά Βάτα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και έχει περίπου 150 μόνιμους κατοίκους.

Στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το χωριό υπήρχε κάποτε η αρχαία πόλη Τευθρώνη, η οποία ιδρύθηκε -σύμφωνα με τον Παυσανία- από τον Αθηναίο Τεύθραντα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό.

Οι πύργοι του Φλομοχωρίου που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα αμυντικής κατοικίας. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο πύργος του Παντελεάκου που έχει ύψος 18,5 μέτρα και αποτελείται από 5 ορόφους. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1810 και ολοκληρώθηκε το 1835 όπως φαίνεται από τις χρονολογίες των σταδίων κατασκευής που έχουν χαραχθεί στους γωνιόλιθους κάθε ορόφου. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει φούρνος και στέρνα που εξασφάλιζαν αυτονομία σε περίπτωση πολιορκίας. Το ύψος του πύργου και η στρατηγική θέση που έχει στον οικισμό μαρτυρούν την ισχύ της οικογένειας Παντελεάκου, η οποία είναι από τις παλαιότερες στην περιοχή. Η παράδοση, λέει, ότι κατά την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 οι οπλαρχηγοί της Προσηλιακής Μάνης συναντήθηκαν στον πύργο με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα.

Ανάμεσα στις πολλές αξιόλογες εκκλησίες, ξεχωρίζουν ο Άγιος Ασώματος του τέλους του 13ου αιώνα, ο Ανίκος (Άγιος Νίκων) με εντοιχισμένα μάρμαρα αρχαίου ιερού και ο σταυροειδής ναός της Αγίας Κυριακής με όμορφες τοιχογραφίες.

Φωτό: https://oimaniateseinaipantou.blogspot.com/