Μενού Κλείσιμο

Φίλια Αχαΐας

Τα Φίλια  είναι χωριό των Καλαβρύτων, στη βόρεια πλαγιά του Προφήτη Ηλία και πάνω στο λόφο «Μουζακέικα», σε υψόμετρο 874 μέτρων. Υπάγονται στη Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων και έχουν 130 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην περιοχή του χωριού υπήρχε η αρχαία κώμη Λυκούντες που ανήκε στο κράτος του Κλείτορα και ήταν κώμη της Αζανίας της Αρκαδίας.

Στο κέντρο των Φιλίων βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Βλασίου που θεμελιώθηκε το 1905 και λειτουργεί από το 1921.  Στον προαύλιο χώρο της έχει στηθεί Ηρώον των πεσόντων με τις προτομές επιφανών Φιλιωτών. Το παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού έχει μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο.

Σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων βρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγίου Αθανασίου  που θεωρείται σύγχρονη της Μονής Αγίας Λαύρας και ιδρύθηκε από Πελοποννήσιο μοναχό του Αγίου Όρους προς τιμή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αθανασίου του Μεγάλου.

Έξω από το χωριό έχει ανεγερθεί μνημείο για τους πρώτους νεκρούς της εθνικής αντίστασης, στις 20 Ιουνίου του 1943 εναντίον των Ιταλών κατακτητών.

 

 

 

Φωτό: https://www.exploring-greece.gr/el/show/37006/:ttd/FILIA#.YNSXKbiI6n8