Μενού Κλείσιμο

Φασκομηλιά Ηλείας

 

 

Η Φασκομηλιά  είναι χωριό της Ηλείας που βρίσκεται προς τα νότια όριά της με τη Μεσσηνία, χτισμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Μίνθη σε υψόμετρο 459 μέτρων. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ζαχάρως από την οποία απέχει 19 χλμ. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 248 κατοίκους.

Η παλιότερη ονομασία της Φασκομηλιάς ήταν Μουνδρά και έτσι αναφέρεται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου το 1321 και στο «Χρονικό του Μορέως» του 14ου αιώνα. Το νέο όνομα του χωριού οφείλεται μάλλον στα φασκόμηλα που φύονται στην περιοχή και ευωδιάζουν τον τόπο.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται η γέφυρα της Κορακοφωλιάς που χτίστηκε το 1932 και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Φασκομηλιάς. Στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή του Άι Γιάννη, βρίσκεται  ένα πολύ όμορφο σημείο με πλατάνια και πέτρινη βρύση. Ανάλογο είναι το εντυπωσιακό σκηνικό και στην περιοχή Αγιασμοί.

Προστάτης της Φασκομηλιάς είναι ο Άγιος Νικόλαος και η ομώνυμη εκκλησία, μία νεόκτιστη βασιλική με τρούλο, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Λίγο πιο μακριά, μέσα σε καταπράσινα λιοστάσια, υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Άννας που χρονολογείται από τα τέλη του 9ου αιώνα.

Από τη Φασκομηλιά καταγόταν ο Σίμων Καράς, μουσικολόγος και ερευνητής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και κληρονομιάς. Το χωριό τον έχει τιμήσει με μνημείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και είναι έργο του Συλλόγου Νέων Φιγαλιέων Αθήνας.

 

 

 

Φωτό: http://zourtsa.gr/ZouFaskomilia.htm