Μενού Κλείσιμο

Φαρακλό Λακωνίας

Το Φαρακλό είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Λακωνίας προσφέροντας εντυπωσιακή θέα του κάμπου, του όρμου, της Ελαφονήσου και των Κυθήρων. Αυτή η προνομιακή του θέση του έχει χαρίσει το προσωνύμιο «μπαλκόνι των Βατίκων». Ανήκει στον Δήμο Βοιών και έχει περίπου 90 μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό δημιουργήθηκε από τους Ενετούς γύρω στα 1480 και πήρε το όνομά του από τον αρχηγό τους Φαρακλό. Εκείνη την εποχή χτίστηκε και το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να συμβάλλει στην προστασία των κατοίκων. Το χωριό αναπτύχθηκε κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας και τον 17ο αιώνα αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες αστικές περιοχές της Πελοποννήσου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μάλιστα, ήταν έδρα των τοπικών αρχών και της δημογεροντίας.

Το Φαρακλό είναι ένα όμορφο χωριό με στενά δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια. Κάποια από τα εκκλησάκια είναι σε μισοερειπωμένη κατάσταση με κατάλοιπα αξιόλογων τοιχογραφιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 βρέθηκε στο χωριό, μέσα στον τοίχο της μικρής εκκλησίας στο Μοναστήρι της Παντάνασσας, η κλεμμένη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που ανήκε στη Μονή Ελώνης στην Αρκαδία. Σε εκείνο το σημείο χτίστηκε ένα εικονοστάσι και έχει τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο της εικόνας.

Φωτό: https://www.visitvatika.gr/