Μενού Κλείσιμο

Ερυμάνθεια Αχαΐας

Η Ερυμάνθεια είναι χτισμένη στους δυτικούς πρόποδες του Ερύμανθου, ο οποίος έδωσε και την ονομασία του στο χωριό. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Πάτρα και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 173 κατοίκους.

Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί ίχνη Κυκλώπειων Τειχών και λείψανα αρχαίου ναού. Η παλιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Τουρκοχώρι επειδή εκεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας ήταν εγκατεστημένοι Οθωμανοί, οι οποίοι ‒λέγεται‒ ότι ήταν εκχριστιανισμένοι και υπηρετούσαν τους Φράγκους. Εκεί μεταφέρθηκαν το 1700 περίπου οικογένειες Σλάβων, ακόλουθων του Ενετού συνταγματάρχη Ludorezza.

Την εποχή της δεύτερης περιόδου της Τουρκοκρατίας η Ερυμάνθεια ήταν έδρα αγά και είχε τζαμί, το οποίο βρισκόταν στη σημερινή κεντρική πλατεία του οικισμού.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οικισμός έγινε πεδίο μάχης όταν αντάρτες υπό την αρχηγία του Καπετάν Ωρίωνα επιτέθηκαν στην ιταλική φρουρά. Στις δύο μάχες που έλαβαν χώρα στις 27 και 28 Ιουλίου 1943 οι Ιταλοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες και όσοι επέζησαν αιχμαλωτίστηκαν. Την επόμενη μέρα, στις 29 Ιουλίου, κατέφτασε γερμανικός λόχος με περίπου 100 άρματα και κατέστρεψε, ως αντίποινα, όλα τα σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει προηγουμένως το χωριό με διαταγή του Γερμανού φρούραρχου Πατρών. Λόγω αυτής της καταστροφής, η Ερυμάνθεια έχει χαρακτηριστεί ως μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του ολοκαυτώματος του οικισμού.

Κάθε χρόνο από το 1901, όταν και καθιερώθηκε με βασιλικό διάταγμα, διοργανώνεται στην περιοχή της Βουντούχλας εμποροπανήγυρη-ζωοπανήγυρη που συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα γύρω χωριά της Αχαΐας.