Μενού Κλείσιμο

Επιτάλιο Ηλείας

 

Το Επιτάλιο είναι χτισμένο σε μια όμορφη περιοχή στις εκβολές του Αλφειού ποταμού, κοντά στον κατάφυτο λόφο της Ντάρντιζας και σε μια αμμώδη παραλία. Απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από τον Πύργο.

Την εποχή του Ομήρου λεγόταν Θρύον και αναφέρεται στην Ιλιάδα ως συμμετέχουσα στην Τρωική εκστρατεία. Ανασκαφές στην περιοχή έχουν φέρει στην επιφάνεια αρκετούς μυκηναϊκούς τάφους, ρωμαϊκό λουτρό, εργαστήρια, ένα μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα και ίχνη οικιών των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης έγιναν στην περιοχή δύο σημαντικές νίκες. Στην πρώτη, οι Έλληνες νίκησαν τους Λαλαίους Τουρκαλβανούς, ενώ στη δεύτερη, το 1825, επικράτησε ο Ιμπραήμ Πασάς.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 βρισκόταν δίπλα στο Επιτάλιο η λίμνη της Αυγουλινίτσας, η οποία σήμερα έχει αποξηρανθεί και ένα μέρος της καλλιεργείται από αγρότες. Η λίμνη που είχε δώσει στο χωριό την προηγούμενη ονομασία του ‒Αυγουλινίτσα‒ καταλάμβανε μια έκταση 33.000 τετραγωνικών μέτρων και ήταν ένας πλούσιος υγροβιότοπος πολύ σημαντικός για την περιοχή, καθώς ψάρευαν κέφαλους, λαβράκια και χέλια.

Στην κορυφή του λόγου Ντάρντιζα, σε ένα σημείο με υπέροχη θέα, βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, προς τιμήν του οποίου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού την 31η Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου.

Η παραλία του Επιταλίου απέχει 3 χιλιόμετρα περίπου από τον οικισμό και 500 μέτρα από τις εκβολές του Αλφειού. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί εκεί παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικό περίπτερο που λειτουργεί τα καλοκαίρια.