Μενού Κλείσιμο

Επινιανά Ευρυτανίας

Τα Επινιανά (ή Επαινιανά ή Πιγγιανά) είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Ευρυτανίας, χτισμένο σε πανοραμική θέση με θέα το φαράγγι του Αγραφιώτη ποταμού και τις οροσειρές των Αγράφων. Στο χωριό έχουν απομείνει λίγοι κάτοικοι (151 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ενώ το καλοκαίρι κατοικούνται και οι συνοικισμοί Φτέρη, Σαμάρι, Ανηφόρα και Ασπρόρεμα που ανήκουν στα Επινιανά.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι η παλιά του ονομασία, δηλαδή Επαινιανά, δείχνει ότι κατά την  εποχή της ακμής του υπήρχε «κάτι το καλό και παινεμένο».

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει η Παναγία η Στάνα που θεωρείται η αγία των Αγράφων και τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου. Το μοναστήρι έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, δείγμα της αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής τέχνης της περιοχής των Αγράφων κατά τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Στα Επινιανά υπάρχουν επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία και μία όμορφη βυζαντινή βρύση με μεγάλη καμάρα που καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο του χωριού.

Το στοιχείο, όμως, που κάνει μοναδικό το ορεινό χωριό είναι η φύση που το περιβάλλει με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε σημαντικό προορισμό για φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Εντυπωσιακά όμορφα και ξεχωριστά είναι τα φαράγγια Αγραφιώτη στην Τρύπα, το Φτερόρεμα, η Άπατη Γη και το Ασπρόρεμα, καθώς και το μονοπάτι της Ανηφόρας.

Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας και χώροι εστίασης, ενώ δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Επινιανιτών «Ο Άγιος Γεώργιος» που εκδίδει εφημερίδα και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις.