Μενού Κλείσιμο

Ελληνικό Χανίων

Οικισμός της κοινότητας Σιριλιού, της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται 1χμ. νοτιοανατολικά της κοινότητας. Κατοικείται από 77 άτομα. Τα κύρια προϊόντα είναι λάδι, κρασί, εσπεριδοειδή και διάφορα φρούτα σε μικρές ποσότητες.

Η παλιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Πασαλιανά, επειδή εδώ κατοικούσαν Τούρκοι πασάδες τσιφλικάδες. Το 1967 μετονομάστηκε σε Ελληνικό. Οι πρώτες φαμίλιες, που κατοίκησαν στο Ελληνικό μόλις έφυγαν οι Τούρκοι, το 1860, ήταν οι Τσιβουράκηδες, Μανουσάκηδες, Δρακάκηδες, Σαρήδες, Μαρκάκηδες και Κουτρούληδες, όλοι από τους Λάκκους Κυδωνίας.

Από εδώ κατάγονταν τα αδέλφια Ιωάννης και Νικόλαος Μανουσάκης, τα αδέλφια Γιώργος και Αριστείδης Μαυρομματάκης και ο Μανόλης Δρακάκης, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τη Γερμανική Κατοχή. Στο Ελληνικό υπάρχει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, κτισμένη πάνω σε παλιά εκκλησία βυζαντινής εποχής, η οποία ήταν αγιογραφημένη και σώζονται βυζαντινές εικόνες ανεκτίμητης αξίας.

Η παράδοση αναφέρει ότι η εκκλησία επρόκειτο να κτιστεί αλλού. Το εικόνισμα, όμως, εξαφανιζόταν από το εικονοστάσι, που βρισκόταν στην τοποθεσία Χαλομονάστηρο (η ονομασία οφείλεται στο ότι χαλούσε μόνη της η εκκλησία) και πήγαινε στη θέση της σημερινής εκκλησίας.

 *Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.