Μενού Κλείσιμο

Ελατού Αιτωλοακαρνανίας

 

Η Ελατού είναι ορεινό χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κερασοβούνι ή Ομάλια των νότιων απολήξεων των Βαρδουσίων. Αποτελεί την τοπική κοινότητα Ελατούς της Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας του Δήμου Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 107 κατοίκους. H Ελατού απέχει 49 χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Ελετσού που στα Σλάβικα σημαίνει ευήλιος τόπος. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στο ότι η περιοχή είναι κατάφυτη από έλατα.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Ελατού, η Ορεινή Ναυπακτία, κατοικούνταν κατά την αρχαιότητα από τους Αποδοτούς, συγγενικό φύλο των Αιτωλών. Η μεγαλύτερη πόλη ήταν το Αιγίτιο που τοποθετείται στις παρυφές του όρους των Βαρδουσίων και η οποία, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης,  καταλήφθηκε από τον Δημοσθένη για λογαριασμό της Αθήνας το 426 π.Χ.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ελατούς κατέφυγαν στην περιοχή πριν από την Επανάσταση του 1821 από τις ακτές του Μοριά για να αποφύγουν την τουρκική καταπίεση. Η μεταφορά του χωριού στη σημερινή του τοποθεσία έγινε μετά την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία, γύρω στο 1829.

Στο κέντρο της Ελατούς δεσπόζει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες τεχνίτες. Την ίδια χρονιά χτίστηκε και το πρώτο σχολείο του χωριού, το οποίο κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1950 για να χτιστεί το σημερινό σχολείο.

Στην περιοχή γύρω από την Ελατού υπάρχουν όμορφα μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ποδηλασίας.

Στην Ελατού γίνονται κάθε χρόνο δύο μεγάλα πανηγύρια, στις 6 Αυγούστου που γιορτάζει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στις 20 Ιουλίου που εορτάζει το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε μια από τις κορυφές της Ομάλιας. Επίσης, κάθε χρονιά κοντά στον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται μουσική βραδιά που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

 

 

 

 

 

Φωτό: https://elatou.com/gallery/