Μενού Κλείσιμο

Ελαιώνας Φωκίδας

Ο Ελαιώνας είναι χτισμένος στους πρόποδες του Παρνασσού ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και ελαιώνες, με άφθονες πηγές και τρεχούμενα νερά. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Άμφισσα και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 338 κατοίκους.

Το όνομα Ελαιώνας το οφείλει στον υπέροχο κάμπο με τις ελιές που κυκλώνει την Άμφισσα. Η παλιά του ονομασία που ακόμα χρησιμοποιούν κάποιοι ντόπιοι ήταν Τοπόλια, τοπωνύμιο που προέρχεται από τη σλαβική λέξη «topol» που σημαίνει λεύκα.

Ο ελαιώνας έχει 12 μικρά ξωκλήσια αλλά και την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα θεωρείται και το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που κατασκευάστηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό. Στην περιφέρεια του Ελαιώνα βρίσκεται η ιστορική τοποθεσία της Άμπλιανης, όπου στις 14 Ιουλίου του 1824 οι επαναστατημένοι Έλληνες σημείωσαν μια από τις σημαντικότερες νίκες του Αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Στην ίδια περιοχή έχει ανακαλυφθεί θολωτός τάφος, ο οποίος σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χρησιμοποιήθηκε από τον 13ο έως τον 11ο αι. π.Χ.

Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα διοργανώνει εκδηλώσεις που αφορούν την ελιά, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, αποκριάτικες, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες γιορτές.

 

 

 

Φωτό: https://greece.terrabook.com/el/phocis/page/eleonas/