Μενού Κλείσιμο

Έλαφος Πιερίας

H Έλαφος είναι χτισμένη σε υψόμετρο 345 μέτρων στις παρυφές των Πιερίων όρεων και οφείλει το όνομά της στα πολλά ελάφια που ζουν στην περιοχή. Απέχει 15 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 499 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το χωριό δημιουργήθηκε το 1940 από τους κατοίκους της Σπουρλίτας, της σημερινής Ελαφίνας, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τα σπίτια τους και εκδιώχθηκαν. Το χωριό Σπουρλίτα, που σημαίνει καμένη γη, αναφέρεται σε οθωμανικά κατάστιχα του 15ου και 16ου αιώνα. Η έκταση του σημερινού χωριού είχε αγοραστεί το 1927 από τον Τουρκαλβανό Λίλη Γέρο και εκεί οι κάτοικοι της Ελαφίνας είχαν τα κτήματά τους.

Η Έλαφος έχει νηπιαγωγείο, δημοτικό, αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο και οινοποιείο. Επίσης λειτουργούν το αθλητικό σωματείο «ΓΑΣ Ταύρος Ελάφου» και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ελαφίνα». Κεντρικός ναός του χωριού είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ υπάρχουν και δύο ξωκλήσια, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Βαρβάρας.

Πανέμορφη, πνιγμένη στη βλάστηση, στα αγριολούλουδα και στα βότανα, είναι η διαδρομή των 15 χιλιομέτρων που οδηγεί από την Έλαφο στο παλιό χωριό, την Ελαφίνα. Πλούσια είναι η πανίδα της περιοχής, με ελάφια, ζαρκάδια, αγριόχοιρους, λαγούς