Μενού Κλείσιμο

Ειδομένη Κιλκίς

Η Ειδομένη είναι ένα μικρό χωριό του Κιλκίς, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι χτισμένο στις παρυφές του λόφου Κουρί, στη δυτική όχθη του ποταμού Αξιού. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Παιονίας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 154 κατοίκους. Από το 2015 έως το 2016 στην περιοχή της Ειδομένης, μετά το κλείσιμο των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας, είχε δημιουργηθεί άτυπος προσφυγικός καταυλισμούς για τη φιλοξενία των μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων που είχαν φτάσει εκεί επιθυμώντας να εισέλθουν στη γείτονα χώρα.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Σέχοβο ή Σέοβο, αλλά το 1936 έλαβε τη σημερινή του ονομασία από την ομώνυμη αρχαία πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στον σημερινό οικισμό. Η αρχαία Ειδομένη ήταν Πελαγονική πόλη και όφειλε την ονομασία της στον ιδρυτή της ή κατά άλλη εκδοχή στην Ειδομένη, κόρη του Φέρητος, γιου του Μακεδόνα. Η πόλη αποτελούσε τον κύριο σταθμό προς την κοιλάδα του Δούναβη και τόπο συγκέντρωσης των δυνάμεων του Μεγαλέξανδρου κατά την εκστρατεία του εναντίον των Περσών.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή της Ειδομένης (τότε Σέχοβου) ήταν τσιφλίκι του Γιουσούφ Μουχλίς πασά, γιου του Ισμαήλ μπέη από τις Σέρρες. Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, οι κάτοικοι του Σέχοβου ξεσηκώθηκαν κατά των Οθωμανών με αποτέλεσμα να δεχτούν ως αντίποινα την καταστροφή του χωριού. Τότε πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, γεγονός που επέφερε τη μείωση του ελληνικού στοιχείου και τη μετέπειτα υπερίσχυση του βουλγαρικού στοιχείου με Βούλγαρους που έρχονταν να εργαστούν στα τσιφλίκια. Σημαντική χρονιά για το χωριό ήταν το 1878 όταν οι κάτοικοι ενεργοποιήθηκαν σχηματίζοντας ένοπλα αντάρτικα σώματα από τη μία και από την άλλη αρκετοί προσηλυτίστηκαν στην Ουνία από τον Βούλγαρο επίσκοπο Νείλο Ισβόρωφ. Στα χρόνια που ακολούθησαν προκλήθηκαν διάφορες διαμάχες με τους Βουλγαροουνίτες να απαιτούν σχολεία και εκκλησίες, ενώ δολοφονήθηκαν ο ιερέας του χωριού και ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Στόικος από Βούλγαρους κομιτατζήδες. Παρ’ όλα αυτά το Σέχοβο το 1904 παρέμεινε ένα από τα σημαντικότερα χωριά του Ελληνισμού στην περιοχή και πολλοί κάτοικοί του συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ειδομένης που αποτελεί μία πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Φωτό: Ειδομένη (idomeni.gr)