Μενού Κλείσιμο

Δομοκός Φθιώτιδας

Ο Δομοκός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 561 μέτρων στις βόρειες πλαγιές του βουνού Ξεροβούνι και απέχει 38 χλμ. από τη Λαμία. Είναι η έδρα του Δήμου Δομοκού και ο πληθυσμός του είναι 1.531 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Αποτελεί το κέντρο της εμπορικής ζωής της ευρύτερης περιοχής με πολλές δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και διάφορα καταστήματα

Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία πόλη Θαυμακία ή Θαυμακό, την Ομηρική «Θαυμακίη» που ήταν χτισμένη στην ίδια θέση. Η αρχαία πόλη πήρε το όνομά της από τον Θαυμακό, πατέρα του Ποίαντα και παππού του Φιλοκτήτη. Στη θέση του Φράγκικου κάστρου, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα πάνω από τον Δομοκό, βρισκόταν η αρχαία Ακρόπολη των Θαυμακών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού σώζονται οικιστικά λείψανα νεολιθικής εποχής. Μνημονεύεται από το Στράβωνα, τον Ξενοφώντα, τον Λίβιο και άλλους ιστορικούς αλλά και μια σειρά από περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα.

Ο Δομοκός αποτέλεσε μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας και στο πέρασμα των αιώνων καταλήφθηκε από Ρωμαίους, Γαλάτες, Φράγκους, Τούρκους. Την περίοδο του Μεσαίωνα άκμαζε και ήταν μια από τις πόλεις που ανήκαν στη γυναίκα του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄, αυτοκράτειρα Ευφροσύνη. Μετά την κατάληψη του Βυζαντίου από τους Φράγκους ο Δομοκός περιήλθε στην εξουσία του βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφατίου. Στα τέλη του 1393 καταλήφθηκε μαζί με τα Φάρσαλα από τους Τούρκους και τον Βαγιαζήτ Α΄, καθώς έλειπε ο τοπικός ηγεμόνας Πιγκέρνης και οι κάτοικοι συνθηκολόγησαν.

Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Eπανάσταση του 1821 και στις εξεγέρσεις που ακολούθησαν, απελευθερώθηκε όμως οριστικά στις 6 Αυγούστου του 1881. Οι Τούρκοι επανακατέλαβαν τον Δομοκό το 1897  ύστερα από σφοδρή μάχη και τον κατείχαν για ένα χρόνο.

Ο Δομοκός έχει να επιδείξει σημαντικά αξιοθέατα όπως είναι η Aρχαία Θαυμακός, το μεσαιωνικό Κάστρο, τα Kυκλώπεια τείχη, το Στρογγυλόκαστρο, η Αγία Παρασκευή και ο Προφήτης Hλίας, το τούρκικο χαμάμ, η βρύση του 1880 με την αραβική επιγραφή κοντά στην πλατεία και το Μνημείο των Γαριβαλδινών της μάχης του 1897.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται διάφορες αθλητικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

 

 

 

Φωτό: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=domoko