Μενού Κλείσιμο

Δομνίστα Ευρυτανίας

H Δομνίστα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων μέσα σε πυκνά ελατοδάση, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Ευρυτανίας, πολύ κοντά στα όριά του με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Καρπενησίου και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 287 κατοίκους.

Η ίδρυση της Δομνίστας τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια. Η παράδοση αναφέρει ότι την εποχή της Φραγκοκρατίας η αρχόντισσα Δόμνα συντετριμμένη από τον θάνατο της νεαρής της κόρης που λεγόταν Δομνίστα, έδωσε στο χωριό το όνομά της.

Το χωριό έχει πλούσια ιστορία και έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και την περίοδο της Κατοχής. Στον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά των Τούρκων έδρασε εκεί η ισχυρή οικογένεια των Γιολδασαίων που ήταν αρματολοί, ενώ στη Δομνίστα βρήκε καταφύγιο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η σημαντικότερη, όμως, σελίδα στην ιστορία της Δομνίστας γράφτηκε τον Ιούνιο του 1942 όταν στην πλατεία της κηρύχθηκε ο ένοπλος αγώνας της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών από τον αρχικαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη. Έτσι, η Δομνίστα χαρακτηρίζεται ως η «Νέα Αγία Λαύρα» του 1941-1944 και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γίνονται λαμπρές εκδηλώσεις στο επιβλητικό μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που έχει στηθεί σε ένα λόφο έξω από το χωριό.

Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι πανέμορφη, με πλατάνια και βρύσες με κελαρυστά νερά ολόγυρά της. Στη Δομνίστα λειτουργεί Πνευματικό Μουσειακό Κέντρο που περιλαμβάνει μουσεία λαογραφίας, ιστορικής φωτογραφίας, Ευρυτανικού βιβλίου και βιβλίου Εθνικής Αντίστασης με σημαντικά αρχειακά ντοκουμέντα που αφορούν την ιστορική πορεία του τόπου, την καθημερινή κοινωνική ζωή, τις ασχολίες και τα επαγγέλματα των παλιότερων κατοίκων.

Στην περιοχή του χωριού έχουν αποκαλυφθεί πολλά ευρήματα από την αρχαία Φαντίνο, που ήταν κατά την αρχαιότητα το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στον Ευρυτανικό χώρο.

Από τη Δομνίστα διέρχεται τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και όλη η περιοχή προσφέρει υπέροχες δασικές διαδρομές στις οποίες ο φυσιολάτρης μπορεί να συναντήσει παλιούς νερόμυλους, γεφύρια, λιμνούλες, λαγγαδιές και εντυπωσιακά φαράγγια όπως το πασίγνωστο «Πανταβρέχει» με τα κρυστάλλινα νερά.