Μενού Κλείσιμο

Δομιανοί Ευρυτανίας

Οι Δομιανοί είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό ευρυτανικό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτα σοκάκια σε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με έλατα, καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και πολλά τρεχούμενα νερά. Χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού (Βελούχι) απέχει 33 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και έχει 161 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το όνομά του προέρχεται από παράφραση του Δαμιανού, του πρώτου μοναχού του μοναστηριού των Δομιανών που είναι αρχιτεκτονικό κόσμημα του χωριού και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Η  εκκλησία της Μονή Δομιανών είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1779-1787 στη θέση παλιότερης που είχε χτιστεί το 1515 αλλά είχε πυρποληθεί δύο φορές, την πρώτη φορά το 1611 λόγω του ότι οι μοναχοί πήγαν στην Τατάρνα όπου και συμμετείχαν σε προεπαναστατικά κινήματα και τη δεύτερη το 1770 κατά την περίοδο των Ορλοφικών. Το μοναστήρι με τις αξιόλογες βυζαντινής τεχνοτροπίας αγιογραφίες του 1787 πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και υποδέχεται πλήθος προσκυνητών.

Στην περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Δομιανών ανήκει και η τοποθεσία Αντάνια, που, μαζί με την τοποθεσία Γλας της Χόχλιας, είναι οι περιοχές όπου τοποθετείται η αρχαία Οιχαλία, η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας στα αρχαία χρόνια.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, η λεγόμενη «καμάρα των Δομιανών», που βρίσκεται πάνω στον χείμαρρο Πέρα Ρέμα και πιθανολογείται ότι χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα για να ενώνει τους Δομιανούς με την Αγία Παρασκευή και την Αγία Τριάδα. Γύρω από το χωριό υπάρχουν όμορφα μονοπάτια μέσα στη φύση και ποτάμια που συνθέτουν ένα τοπίο μαγευτικό   που ηρεμεί και γαληνεύει τους επισκέπτες.

Φωτό: https://www.facebook.com/domianoi