Μενού Κλείσιμο

Δοϊράνη

 Η Δοϊράνη είναι ένα μικρό πεδινό χωριό του Κιλκίς στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Το όνομα του χωριού οφείλεται στην ομώνυμη λίμνη, η οποία πιθανολογείται ότι ταυτίζεται με την αρχαία «λίμνη της Πρασιάς» που αναφέρει ο Ηρόδοτος.

Στους αρχαίους χρόνους, στην περιοχή κατοικούσαν Δόβηρες Παίονες και από αυτούς πήρε η λίμνη την ονομασία της,  ως λίμνη των Δοβήρων,  Δοβηρανή λίμνη  και τελικά εκ παραφθοράς Δοϊράνη. Στις 23 Ιουνίου 1913, κατά την περίοδο του Β΄ Βαλκανικού πολέμου διεξήχθη η μάχη της Δοϊράνης μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, όταν την επόμενη μέρα από τη μάχη του Κιλκίς, ελληνικά στρατεύματα επιτέθηκαν εναντίον των βουλγαρικών και κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και την τότε κωμόπολη που αποτελούσε σημαντική βάση ανεφοδιασμού τους. Η λίμνη αποτέλεσε επίσης τη νοτιότερη γραμμή του Μακεδονικού μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και στη νότια ακτή της έγινε ακόμη μία μάχη μεταξύ των συμμαχικών ελληνικών και βρετανικών στρατευμάτων που επιτέθηκαν από το νότο και των βουλγαρικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ανατολικά της λίμνης. Σε ένα λόφο, κοντά στη λίμνη, έχει ανεγερθεί μνημείο για τη μάχη και υπάρχουν δύο νεκροταφεία για τους Έλληνες και Βρετανούς στρατιώτες.

Στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Δοϊράνης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της λίμνης. Στο Μουσείο παρουσιάζονται σύγχρονες εκθέσεις με οθόνες, φωτογραφίες των πτηνών και των φυτών, χάρτες που αφορούν στους υπάρχοντες υδροβιότοπους στον ελλαδικό χώρο καθώς και θεματικές ενότητες για τη χλωρίδα, την πανίδα και για τη ζωή των ψαράδων της ευρύτερης περιοχής.

Στη Δοϊράνη λειτουργούν τελωνείο, γραφείο του ΕΟΤ και ανταλλακτήριο συναλλάγματος, αναψυκτήρια και γραφικές ψαροταβέρνες.

Βορειοανατολικά του χωριού και δίπλα στις όχθες της λίμνης, στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα», υπάρχει παραλίμνιο δάσος από βελανιδιές, πλατάνια και φράξους, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Ολόκληρη η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιότοπο που έχει περιληφθεί στο δίκτυο Natura στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών.

Η παραλία της λίμνης είναι δεντροφυτεμένη και υπάρχουν παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και άλλες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες.

 

Φωτό: https://www.enjoykilkis.gr