Μενού Κλείσιμο

Δήμητρα Λάρισας

H Δήμητρα είναι πεδινό χωριό του Δήμου Αγιάς, χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων. Οι μόνιμοι κάτοικοι της ανέρχονται στα 379 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δήμητρας βρίσκονται δύο λόφοι, τους οποίους ο Ησίοδος ονόμαζε Δίδυμους Λόφους και ο Πίνδαρος ανέφερε ότι στον έναν από αυτούς ήταν χτισμένη η Λακέρεια, αρχαία πόλη της Θεσσαλίας. Τη Λακέρεια τη θεωρούσαν πόλη των μυθολογικών Φλεγύων και γενέτειρα του Ασκληπιού. Νοτιοανατολικά του χωριού έχει αποκαλυφθεί τύμβος της κλασικής εποχής.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα έτη 1907-1909, έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στη Δήμητρα πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου του «Φονιά» που χτίστηκε στην ίδια περίπου θέση με τον ομώνυμο παλιό ναό. Σε εκείνη την περιοχή υπήρχε παλαιότερα χάνι (πανδοχείο) που είχε κτιστεί πάνω στα ερείπια του Ναού του Αγίου Νικολάου. Τα πλούσια βυζαντινά όστρακα στο χώρο επιβεβαιώνουν την τοπική παράδοση και αιτιολογούν το τοπωνύμιο. Λέγεται ότι κινδύνεψε να σκοτωθεί ο πρώτος Τούρκος που επιχείρησε να περάσει προς τη λεκάνη της Αγιάς, όταν το άλογό του αφηνίασε καθώς θαμπώθηκε από τη λάμψη του μολυβιού της στέγης του Ναού. Ο Τούρκος έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί ο Ναός, να χτιστεί πανδοχείο και να διαπλατυνθεί ο στενός δρόμος που υπήρχε σκαμμένος στο βράχο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παλιό σχολείο της Δήμητρας, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.