Μενού Κλείσιμο

Δίλοφο (Κιλελέρ) Λάρισας

To Δίλοφο είναι ένα θεσσαλικό χωριό του Δήμου Κιλελέρ, χτισμένο σε υψόμετρο 217 μέτρων, στις υπώρειες του όρους Χαλκοδόνιο.

Οι κάτοικοί του έλκουν την καταγωγή τους από προσφυγικές οικογένειες της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι οποίες έφτασαν στο Δίλοφο το 1907. Κύρια ενασχόλησή τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Για το πότισμα των καλλιεργειών χρησιμοποιούνται τα νερά ενός μικρού ρέματος που πηγάζει από τους πρόποδες του βουνού.

Το Δίλοφο έχει όμορφους χώρους και μια μεγάλη πλατεία όπου αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων. Εκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο και η περίφημη «Μιντζιά», η συνάντηση-γιορτή για τη σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου διασκεδάζουν με γλέντι υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και απολαμβάνουν πλούσια εδέσματα και κρασί. Τα παλαιότερα χρόνια η Μιντζιά αποτελούσε  ένα είδος  αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο  βράδυ στο σπίτι ενός  νοικοκύρη όλα τα αγόρια και  κορίτσια  του χωριού για να τον βοηθήσουν  στο ξεσπύρισμα του καλαμποκιού. Είχε όμως  και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να  «ιδωθούν»,  να φλερτάρουν, να τραγουδήσουν τραγούδια της παρέας και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά.

Στο χωριό γίνονται κάθε χρόνο δύο πανηγύρια, στη μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνα στις 15 Σεπτεμβρίου και στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα την 1η Φεβρουαρίου.

 Φωτό: Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Διλόφου | Facebook