Μενού Κλείσιμο

Δίλοφο Φθιώτιδας

Το Δίλοφο, Μπρούφλιανη παλιότερα, είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του όρους Γουλινάς, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Η θέση του προσφέρει υπέροχη θέα και γι’ αυτό αποκαλείται το μπαλκόνι της Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μακρακώμης και κατά την απογραφή του 2011 είχε 67 κατοίκους.

Το χωριό είναι το μέρος από το οποίο ξεκίνησε ο Άρης Βελουχιώτης τη δημιουργία του πρώτου πυρήνα του ΕΛΑΣ , όταν μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας, το 1945, συναντήθηκε εκεί με άλλους καπετάνιους.

Αξιόλογα σημεία στο χωριό είναι η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ψηφιδωτό στην είσοδό της, το παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο, το «μπαλκόνι του Διλόφου» που είναι ένας χώρος με παγκάκια για να χαρεί ο επισκέπτης την όμορφη θέα που απλώνεται μπροστά του, η πέτρινη βρύση, το ηρώο των πεσόντων στους αγώνες του 1912-1913. Από το Δίλοφο ξεκινά ένα ωραίο μονοπάτι που καταλήγει μέσω του Αη Λιά στον Γουλινά, ενώ στα νότια του χωριού βρίσκεται η παραποτάμια περιοχή του ποταμού Ίναχου, παραπόταμου του Σπερχειού, εκεί που σύμφωνα με την παράδοση ετοίμαζαν οι Δωριείς τα όπλα τους την εποχή του σιδήρου.